Orkiszowe placuszki na wynos, z jogurtem, owocami, dżemem i orzechami



SKŁADNIKI:
 

  • - 80g mąki orkiszowej jasnej
  • - 40g mąki pszennej
  • - 130ml mleka 1,5 % tłuszczu
  • - 2 jajka
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • - 1 łyżeczka cukru
  • - 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Dodatki:
 

  • - 150g jogurtu waniliowego typu skyr
  • - 50g borówek
  • - 25g malin
  • - 25g jeżyn
  • - 10g orzechów nerkowca
  • - 10g orzechów laskowych
  • - 1 łyżka dżemu malinowego

W naczyniu zmiksuj jajka z mlekiem i cukrem, dodaj przesiany proszek do pieczenia i mąki. Wymieszaj dokładnie ciasto i smaż na rozgrzanym na patelni oleju. Gdy placuszki będą już rumiane, zdejmij z patelni, odłóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Przełóż do pojemnika, dodaj dżem malinowy, serek waniliowy typu skyr, owoce jagodowe i orzechy.

Składniki na 2 porcje, 1 porcja zawiera: 498 kcal | 25g B | 14g T | 70g W


AUTORKA: SYLWIA MAKSYM

Orkiszowe placuszki na wynos, z jogurtem, owocami, dżemem i orzechami