Orkiszowe placuszki na wynos, z jogurtem, owocami, dżemem i orzechami
SKŁADNIKI:
- - 80g mąki orkiszowej jasnej
- - 40g mąki pszennej
- - 130ml mleka 1,5 % tłuszczu
- - 2 jajka
- - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- - 1 łyżeczka cukru
- - 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Dodatki:
- - 150g jogurtu waniliowego typu skyr
- - 50g borówek
- - 25g malin
- - 25g jeżyn
- - 10g orzechów nerkowca
- - 10g orzechów laskowych
- - 1 łyżka dżemu malinowego
W naczyniu zmiksuj jajka z mlekiem i cukrem, dodaj przesiany proszek do pieczenia i mąki. Wymieszaj dokładnie ciasto i smaż na rozgrzanym na patelni oleju. Gdy placuszki będą już rumiane, zdejmij z patelni, odłóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Przełóż do pojemnika, dodaj dżem malinowy, serek waniliowy typu skyr, owoce jagodowe i orzechy.
Składniki na 2 porcje, 1 porcja zawiera: 498 kcal | 25g B | 14g T | 70g W
AUTORKA: SYLWIA MAKSYM
