Orkiszowe gofry pomidorowe z papryką
SKŁADNIKI:
-
- 170 g mąki orkiszowej jasnej
-
- 200 g mleka krowiego 3,2%
-
- 100 g passaty pomidorowej
-
- 75 g czerwonej papryki
-
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
- 6 dużych liści bazylii
-
- 1 jajko L
Przygotuj dużą miskę. Wrzuć do niej paprykę pokrojoną w drobną kostkę i posiekaną bazylię. Dodaj mleko, passatę, proszek do pieczenia i mąkę orkiszową, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec wmieszaj do masy jajko. Płytki gofrownicy, przed nagrzaniem, posmaruj oliwą z oliwek. Rozgrzej gofrownicę i nałóż ciasto. Piecz na zloty kolor, a po upieczeniu studź na kratce. Dla gofrownicy o mocy 1300 W czas pieczenia wynosi 6-7 minut.
Wskazówki:
• Przepis jest odpowiedni dla dzieci 6 msc +
• Mleko krowie w przypadku alergii na BMK możesz zamienić na mleko owsiane
• Dostosuj czas pieczenia gofrów do mocy swojej gofrownicy - w przypadku gofrownicy o niższej mocy wydłuż sugerowany czas pieczenia
AUTORKA: Aldona Tyburczy-Pulka (Instagram: @gotujmimatko)