Orkiszowe gofry pomidorowe z papryką



SKŁADNIKI:
 

  • - 170 g mąki orkiszowej jasnej

  • - 200 g mleka krowiego 3,2%

  • - 100 g passaty pomidorowej

  • - 75 g czerwonej papryki

  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • - 6 dużych liści bazylii

  • - 1 jajko L

Przygotuj dużą miskę. Wrzuć do niej paprykę pokrojoną w drobną kostkę i posiekaną bazylię. Dodaj mleko, passatę, proszek do pieczenia i mąkę orkiszową, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec wmieszaj do masy jajko. Płytki gofrownicy, przed nagrzaniem, posmaruj oliwą z oliwek. Rozgrzej gofrownicę i nałóż ciasto. Piecz na zloty kolor, a po upieczeniu studź na kratce. Dla gofrownicy o mocy 1300 W czas pieczenia wynosi 6-7 minut.

Wskazówki:

• Przepis jest odpowiedni dla dzieci 6 msc +

• Mleko krowie w przypadku alergii na BMK możesz zamienić na mleko owsiane

• Dostosuj czas pieczenia gofrów do mocy swojej gofrownicy - w przypadku gofrownicy o niższej mocy wydłuż sugerowany czas pieczenia


AUTORKA: Aldona Tyburczy-Pulka (Instagram: @gotujmimatko)

Orkiszowe gofry pomidorowe z papryką