Agnieszka Piskała-Topczewska

Dietetyk, specjalista ds. żywienia, diet coach

 

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz podyplomowych studiów pedagogicznych.

Należy do wąskiego grona diet coach’ów certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera. Uczestniczka, w roli prelegenta, szeregu konferencji poświęconych żywieniu i zdrowiu człowieka w całej Polsce. Autorka wielu artykułów nt. żywienia w prasie kobiecej i parentingowej.

Jako ekspert, często gości w porannych programach telewizyjnych i radiowych. Współautorka książki „Chrzań te diety”, na łamach której obala wiele żywieniowych mitów. Zdrowie i racjonalne odżywianie to nie tylko jej zawód, ale też pasja. Uzależniona od antyoksydantów w postaci herbaty i kawy oraz od wieczornych transcendentalnych rozmów o życiu z synem Jankiem. Uwielbia książki Milana Kundery, muzykę Boba Marleya i tort czekoladowy Pischingera.

 


Sylwia Maksym

Dietetyczka sportowa, kliniczna i psychodietetyczka

 

Dyplomowana dietetyczka sportowa, kliniczna i psychodietetyczka z ponad 10-letnim doświadczeniem w pracy z zawodnikami i zawodniczkami sportów wytrzymałościowych oraz mieszanych, w tym na poziomie mistrzostw świata i igrzysk olimpijskich. Przez 4 lata pracowała z reprezentacją Polski kobiet w piłce nożnej, dbając o żywienie, regenerację i wsparcie zawodniczek w realizacji ich sportowych celów.

Jest aktywną zawodniczką MTB – z sukcesem ukończyła siedmiodniowy wyścig etapowy Maxxis Bike Transalp i każdego roku mierzy się z nowymi wyzwaniami sportowymi. Hobbystycznie tworzy podcasty „Kobieta w Sporcie” i „Paliwo z Roślin”, w których – w oparciu o naukę i praktykę – porusza tematy sportowego żywienia, diety roślinnej, regeneracji, relacji z jedzeniem i równości w sporcie.

Nauka to dla niej niezbędny element pracy – regularnie uczestniczy w kursach, warsztatach i konferencjach, a także dzieli się wiedzą jako prelegentka i prowadząca szkolenia. Lubi być na bieżąco i inspirować innych do rozwoju.

Specjalizuje się w tworzeniu indywidualnych strategii żywieniowych wspierających wydolność, regenerację i zdrowie metaboliczne zawodników. W swojej pracy łączy podejście oparte na nauce z praktyką sportową i elementami psychodietetyki. Skupia się na budowaniu trwałych nawyków żywieniowych i wspiera w trudnych momentach sezonu.

 


Piotr Galus

Trener, dziennikarz radiowy i podcaster

 

Na co dzień w audycjach i mediach społecznościowych promuje aktywny styl życia, równowagę i świadome wybory. Jako ambasador kampanii udowadnia, że gluten to naturalny składnik zdrowej i dobrze zbilansowanej diety – także dla osób aktywnych.

 


Katarzyna Szulc

Dietetyk, certyfikowana promotorka karmienia piersią

 

Magister dietetyki oraz certyfikowana promotorka karmienia piersią z Centrum Nauki o Laktacji, specjalizująca się w żywieniu niemowląt, małych dzieci oraz matek w okresie karmienia piersią.

Jako dietetyk wspiera rodziny w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci oraz dorosłych. Jako promotorka karmienia piersią wspiera kobiety w okresie laktacji oraz działa na rzecz rzetelnego informowania rodziców o bezcennych korzyściach płynących z naturalnego karmienia dziecka.

Na swoich mediach społecznościowych oraz blogu dzieli się wskazówkami dotyczącymi prawidłowego rozszerzania diety niemowlaka oraz sposobami odżywiania małych dzieci, aby rosły zdrowo. Prywatnie jest mamą dwóch dziewczynek, co jeszcze bardziej motywuje ją do dzielenia się wiedzą i doświadczeniem na temat zdrowego żywienia najmłodszych.

 


Monika Działowska

Lekarz pediatra

 

Lekarz pediatra, członkini Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego, mama. W sieci znana jako Pediatra na Zdrowie, prowadzi profil edukacyjny, a także webinary i szkolenia dla rodziców na temat zdrowia dzieci. Autorka książki „Zdrowy maluszek”. Propagatorka świadomego i odpowiedzialnego rodzicielstwa.

 


Marta Wysogląd

Dietetyk, autorka bloga kulinarnego JemzDietetykiem.pl

 

Absolwentka Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Na co dzień prowadzi gabinet dietetyczny online oraz gabinet stacjonarny w Mysłowicach. Specjalizuje się w dietoterapii chorób dietozależnych, jednak najbardziej interesuje się dietoterapią insulinooporności oraz chorób tarczycy.

W swojej pracy stawia na indywidualne podejście - zawsze stara się znaleźć przyczynę problemów. Prywatnie uwielbia gotować i jeść, dlatego na swoich social mediach dzieli się pysznymi przepisami na zdrowe posiłki. Uważa, że jedzenie powinno sprawiać przyjemność, nie tylko pod kątem wizualnym i smakowym, ale również przygotowania, dlatego wszystkie przepisy, które udostępnia, są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie pełne wartości odżywczych. 

Wolne chwile spędza na aktywnym wypoczynku, poszukiwaniu dobrego jedzenia oraz na podróżowaniu po południowej Europie.

 


Lekarz Olga Gajek-Daszczyńska

 

Jest absolwentką Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Rok programu studiów zrealizowała zagranicą, w Universidad de Lleida w Hiszpanii. Ukończyła również studia podyplomowe z zakresu „Dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych” na Uniwersytecie Medycznym w Warszawie. Pracowała w I Oddziale Chorób Wewnętrznych Szpitala Wolskiego w Warszawie, gdzie szkoliła się w zakresie chorób wewnętrznych, obecnie rozpoczyna specjalizację z diabetologii w Oddziale Endokrynologii i Diabetologii Szpitala Bródnowskiego w Warszawie. 

Jest szczególnie zainteresowana zagadnieniami z zakresu promocji zdrowia, profilaktyki chorób cywilizacyjnych i zdrowego stylu życia. 

Prywatnie żona i mama dwójki dzieci, w wolnych chwilach podróżuje i/lub czyta książki.


Joanna Sawicka-Metkowska
Lekarz pediatra

 

Na co dzień pracuje na Oddziale Obserwacyjno-Zakaźnym Szpitala Św. Józefa w Poznaniu. Po godzinach, jako Doktor Poziomka, prowadzi mobilny gabinet pediatryczny, dojeżdżając do domów małych pacjentów. Uwielbia medyczne nowinki techniczne i nowoczesną diagnostykę. W swojej pracy opiera się na budowaniu wzajemnego zaufania z dziećmi i dobrej komunikacji z rodzicami, a w leczeniu odnosi się do EBM – medycyny opartej na faktach. Wspiera rodziców małych pacjentów edukacją na temat profilaktyki zdrowotnej, budowania dobrych nawyków żywieniowych, zasad prawidłowego żywienia, aktywności fizycznej dzieci i profilaktyki otyłości. Prywatnie jest mamą dwójki dzieci, a w czasie wolnym stawia na dobrą książkę oraz aktywny wypoczynek i sport.