Jednym z głównych motywatorów obecnej zmiany tych nawyków żywieniowych jest… moda (dieta bezglutenowa jest z jedną najpopularniejszych ostatnio diet), mocno promowana w mediach.
Ewentualne pozytywne efekty jej stosowania nie są związane z jedzeniem żywności bezglutenowej w dosłownym tego słowa znaczeniu, ale z… ograniczeniem żywienia poza domem, tj. spożywania żywności wysokoprzetworzonej (pizza, kebab, zapiekanki, hot-dog, hamburgery itp.).
Zastosowanie w diecie produktów pełnoziarnistych, glutenowych (w przypadku osób zdrowych) przynosi o wiele więcej pozytywnych korzyści niż eliminacja z diety glutenu. Zboża glutenowe charakteryzują się wysokim stężeniem ważnych dla zdrowia witamin, składników mineralnych oraz błonnika, który zapobiega coraz powszechniejszym nowotworom przewodu pokarmowego – np. rakowi jelita grubego i odbytnicy.
Pamiętajmy, że jedynie około 10% naszej społeczności wymaga z przyczyn zdrowotnych eliminacji lub ograniczenia glutenu w diecie.