Owsiany malinowy pieczony naleśnik



SKŁADNIKI:
 

  • - 170 g płatków owsianych górskich

  • - 2 jajka L

  • - 250 g malin (125 g do ciasta, 125 g na wierzch)

  • - 300 ml mleka krowiego 3,2%

  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • - 25 g mąki ziemniaczanej

Płatki owsiane zblenduj na mąkę w malakserze. Maliny dokładnie przepłucz. Do miski dodaj rozdrobnione płatki owsiane, jajka, połowę malin, mleko, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wszystko zblenduj do uzyskania jednorodnej konsystencji. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej na nią ciasto. Na wierzchu rozłóż pozostałą część malin. Piecz w temperaturze 200°C przez 20 minut (z włączonym termoobiegiem).

Wskazówki:

• Przepis jest odpowiedni dla dzieci 6 msc +

• Mleko krowie w przypadku alergii na BMK możesz zamienić na mleko owsiane

• Blaszka, która użyta została w przepisie, ma wymiary 30 x 20 cm


AUTORKA: Aldona Tyburczy-Pulka (Instagram: @gotujmimatko)

Owsiany malinowy pieczony naleśnik