Owsiany malinowy pieczony naleśnik
SKŁADNIKI:
-
- 170 g płatków owsianych górskich
-
- 2 jajka L
-
- 250 g malin (125 g do ciasta, 125 g na wierzch)
-
- 300 ml mleka krowiego 3,2%
-
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
- 25 g mąki ziemniaczanej
Płatki owsiane zblenduj na mąkę w malakserze. Maliny dokładnie przepłucz. Do miski dodaj rozdrobnione płatki owsiane, jajka, połowę malin, mleko, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wszystko zblenduj do uzyskania jednorodnej konsystencji. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej na nią ciasto. Na wierzchu rozłóż pozostałą część malin. Piecz w temperaturze 200°C przez 20 minut (z włączonym termoobiegiem).
Wskazówki:
• Przepis jest odpowiedni dla dzieci 6 msc +
• Mleko krowie w przypadku alergii na BMK możesz zamienić na mleko owsiane
• Blaszka, która użyta została w przepisie, ma wymiary 30 x 20 cm
AUTORKA: Aldona Tyburczy-Pulka (Instagram: @gotujmimatko)