Kopytka szpinakowe
SKŁADNIKI:
(4 porcje)
- - ugotowane ziemniaki 500 g
- - szpinak mrożony liście 300 g
- - jajko 1 szt.
- - ser Parmigiano Reggiano 20 g
- - mąka pszenna 300 g
- - gałka muszkatołowa ⅓ łyżeczki
- - świeżo mielony pieprz (do smaku)
Ziemniaki gotujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej sprawdzą się takie z dnia poprzedniego). Zamrożony szpinak rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy. Ser Parmigiano Reggiano ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Do dużej miski wrzucamy wystudzone ziemniaki i ubijamy je tłuczkiem na jednolitą masę lub przeciskamy przez praskę. Do miski z ziemniakami dodajemy posiekany szpinak, jajko, mąkę, gałkę muszkatołową, ser, pieprz i dokładnie wszystko mieszamy, a następnie łączymy składniki w kulę. Na blacie oprószonym mąką wyrabiamy ciasto – dość szybko i energicznie. Jeśli masa klei się do rąk, dodajemy odrobinę mąki. Z tak powstałego ciasta formujemy wałki i wycinamy kluseczki. Kopytka gotujemy we wrzątku przez około 4 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy polane masłem, posypane twarogiem lub opcjonalnie w sosie śmietanowym z rozmarynem.
AUTORZY: Sylwia i Piotr Źrałka (Instagram: @wspolniejemy.blw)