Kopytka szpinakowe



SKŁADNIKI:
(4 porcje)
 

  • - ugotowane ziemniaki 500 g
  • - szpinak mrożony liście 300 g
  • - jajko 1 szt.
  • - ser Parmigiano Reggiano 20 g
  • - mąka pszenna 300 g
  • - gałka muszkatołowa ⅓ łyżeczki
  • - świeżo mielony pieprz (do smaku)

Ziemniaki gotujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepiej sprawdzą się takie z dnia poprzedniego). Zamrożony szpinak rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy. Ser Parmigiano Reggiano ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Do dużej miski wrzucamy wystudzone ziemniaki i ubijamy je tłuczkiem na jednolitą masę lub przeciskamy przez praskę. Do miski z ziemniakami dodajemy posiekany szpinak, jajko, mąkę, gałkę muszkatołową, ser, pieprz i dokładnie wszystko mieszamy, a następnie łączymy składniki w kulę. Na blacie oprószonym mąką wyrabiamy ciasto – dość szybko i energicznie. Jeśli masa klei się do rąk, dodajemy odrobinę mąki. Z tak powstałego ciasta formujemy wałki i wycinamy kluseczki. Kopytka  gotujemy we wrzątku przez około 4 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy polane masłem, posypane twarogiem lub opcjonalnie w sosie śmietanowym z rozmarynem.


AUTORZY: Sylwia i Piotr Źrałka (Instagram: @wspolniejemy.blw)

Kopytka szpinakowe