Kakaowe muffiny z orzechami



SKŁADNIKI:
(na 12 sztuk)
 

  • - mąka żytnia 300 g
  • - kakao 1 łyżka
  • - soda 1 łyżeczka
  • - proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • - jajka 2 szt.
  • - jogurt naturalny 200 g
  • - olej 130 g
  • - miód 2 łyżki
  • - orzechy 40 g (nerkowce 20 g, orzechy włoskie 20 g)

Przygotujmy 2 naczynia. W pierwszej misce łączymy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Do drugiej wbijamy jajka, dodajemy jogurt, olej, miód i całość łączymy. Orzechy drobno siekamy. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy dokładnie do połączenia ciasta. Dodajemy orzechy. Gęstą masę przekładamy do foremek na muffiny. (można użyć zarówno papierowych papilotek, jak i silikonowych). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut, w trybie góra-dół. Muffiny wychodzą delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

UWAGI:

Dla starszych dzieci i rodziców, można polać roztopioną czekoladą. Jeśli przygotowujemy muffiny dla niemowlaka, orzechy mielimy, i pomijamy miód lub zastępujemy bananem / 4 zmiksowanymi daktylami.


AUTORZY: Sylwia i Piotr Źrałka (Instagram: @wspolniejemy.blw)

Kakaowe muffiny z orzechami