Kakaowe muffiny z orzechami
SKŁADNIKI:
(na 12 sztuk)
- - mąka żytnia 300 g
- - kakao 1 łyżka
- - soda 1 łyżeczka
- - proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- - jajka 2 szt.
- - jogurt naturalny 200 g
- - olej 130 g
- - miód 2 łyżki
- - orzechy 40 g (nerkowce 20 g, orzechy włoskie 20 g)
Przygotujmy 2 naczynia. W pierwszej misce łączymy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Do drugiej wbijamy jajka, dodajemy jogurt, olej, miód i całość łączymy. Orzechy drobno siekamy. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy dokładnie do połączenia ciasta. Dodajemy orzechy. Gęstą masę przekładamy do foremek na muffiny. (można użyć zarówno papierowych papilotek, jak i silikonowych). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut, w trybie góra-dół. Muffiny wychodzą delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
UWAGI:
Dla starszych dzieci i rodziców, można polać roztopioną czekoladą. Jeśli przygotowujemy muffiny dla niemowlaka, orzechy mielimy, i pomijamy miód lub zastępujemy bananem / 4 zmiksowanymi daktylami.
AUTORZY: Sylwia i Piotr Źrałka (Instagram: @wspolniejemy.blw)