Tosty francuskie z lemon curd
LICZBA PORCJI: 2 porcje
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut + czas tężenia lemon curd
LEMON CURD
- - cytryna 1 duża sztuka
- - jajko “zerówka” 1 sztuka
- - masło 30 g
- - cukier 45 g
GRANOLA ORZECHOWA Z PATELNI
- - płatki owsiane 50 g
- - masło lub olej kokosowy 15 g
- - miód 15 ml
- - orzechy włoskie, laskowe i migdały 40 g
- - ulubione bakalie 20 g
TOSTY
- - jajko “zerówka” 1 sztuka
- - mleko lub napój roślinny 80 ml
- - cukier z wanilią 15 g
- - masło 20 g
- - domowa chałka 4 duże kawałki
- - słodka śmietanka 60 ml
- - miód według uznania
- - owoce sezonowe według uznania
Cytrynę sparzamy. Na tarce o bardzo drobnych oczkach ścieramy z niej skórkę, którą wrzucamy do metalowej miseczki. Wyciskamy do niej również sok z całej cytryny. Wbijamy jajko, dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło oraz odważony cukier. Miskę ustawiamy nad garnkiem z gotującą sę wodą, zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 12 minut, bardzo często mieszając, aż powstanie krem o konsystencji budyniu. Gotowy lemon curd studzimy na blacie, a następnie wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny aby stężał.
Przygotowujemy domową granolę. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypujemy płatki owsiane i prażymy je na złoto-brązowy kolor. Gdy zaczną się rumienić dodajemy orzechy, a po chwilu masło oraz miód. Całość dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień i podgrzewamy jeszcze przez 5 minut uważając, żeby płatki się nie przypaliły. Na koniec wsypujemy ulubione bakalie, patelnię zdejmujemy z ognia i pozostawiamy w niej granolę do całkowitego wystudzenia.
Gdy mamy już gotowy lemon curd oraz granolę, przygotowujemy tosty. Jajko roztrzepujemy z mlekiem oraz cukrem i moczymy w nim gube kawałki chałki. Na patelni roztapiamy masło i smażymy tosty, na średnim ogniu, na złoty kolor (około 2 minuty z każdej strony). Chałkę zdejmujemy z patelni. Na dwa talerze wylewamy po połowie słodkiej śmietanki. Następnie układamy gotowe tosty i polewamy je odrobiną miodu. Na wierzchu każdego kawałka kładziemy łyżkę lemon curd. Danie obficie posypujemy granolą orzechową. Podajemy od razu po przygotowaniu z ulubionymi owocami sezonowymi.
AUTORKA: EDYTA PRZEKOP (Instagram: Coś Słodkiego - Facebook: Coś Słodkiego)