Tosty francuskie z lemon curd



LICZBA PORCJI: 2 porcje

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut + czas tężenia lemon curd

 

LEMON CURD
 

  • - cytryna 1 duża sztuka
  • - jajko “zerówka” 1 sztuka
  • - masło 30 g
  • - cukier 45 g

GRANOLA ORZECHOWA Z PATELNI
 

  • - płatki owsiane 50 g
  • - masło lub olej kokosowy 15 g
  • - miód 15 ml
  • - orzechy włoskie, laskowe i migdały 40 g
  • - ulubione bakalie 20 g

TOSTY
 

  • - jajko “zerówka” 1 sztuka
  • - mleko lub napój roślinny 80 ml
  • - cukier z wanilią 15 g
  • - masło 20 g
  • - domowa chałka 4 duże kawałki
  • - słodka śmietanka 60 ml
  • - miód według uznania
  • - owoce sezonowe według uznania

 

Cytrynę sparzamy. Na tarce o bardzo drobnych oczkach ścieramy z niej skórkę, którą wrzucamy do metalowej miseczki. Wyciskamy do niej również sok z całej cytryny. Wbijamy jajko, dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło oraz odważony cukier. Miskę ustawiamy nad garnkiem z gotującą sę wodą, zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 12 minut, bardzo często mieszając, aż powstanie krem o konsystencji budyniu. Gotowy lemon curd studzimy na blacie, a następnie wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny aby stężał.

Przygotowujemy domową granolę. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypujemy płatki owsiane i prażymy je na złoto-brązowy kolor. Gdy zaczną się rumienić dodajemy orzechy, a po chwilu masło oraz miód. Całość dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień i podgrzewamy jeszcze przez 5 minut uważając, żeby płatki się nie przypaliły. Na koniec wsypujemy ulubione bakalie, patelnię zdejmujemy z ognia i pozostawiamy w niej granolę do całkowitego wystudzenia.

Gdy mamy już gotowy lemon curd oraz granolę, przygotowujemy tosty. Jajko roztrzepujemy z mlekiem oraz cukrem i moczymy w nim gube kawałki chałki. Na patelni roztapiamy masło i smażymy tosty, na średnim ogniu, na złoty kolor (około 2 minuty z każdej strony). Chałkę zdejmujemy z patelni. Na dwa talerze wylewamy po połowie słodkiej śmietanki. Następnie układamy gotowe tosty i polewamy je odrobiną miodu. Na wierzchu każdego kawałka kładziemy łyżkę lemon curd. Danie obficie posypujemy granolą orzechową. Podajemy od razu po przygotowaniu z ulubionymi owocami sezonowymi.


AUTORKA: EDYTA PRZEKOP  (Instagram: Coś Słodkiego - Facebook: Coś Słodkiego)

Tosty francuskie z lemon curd
Tosty francuskie z lemon curd