Pieczone uda z kurczaka z warzywnym pęczakiem



SKŁADNIKI:
 

  • - 500 g mięsa z uda kurczaka (bez kości)
  • - 100 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • - pół małej dyni (po obraniu ok. 150 g)
  • - 1 papryka czerwona
  • - 1 papryka żółta
  • - pół cebuli

Marynata:

 

  • - 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • - sok z połowy cytryny
  • - 2 ząbki czosnku 
  • - łyżeczka słodkiej papryki
  • - ½ łyżeczki kurkumy
  • - ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • - ¼ łyżeczki pieprzu
  • - 1 łyżeczka oregano

Składniki na marynatę wymieszaj w większej misce i przełóż do niej mięso. Najlepiej, aby marynowało się całą noc, ale nie jest to konieczność. 

Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Warzywa pokrój w większą kostkę i umieść je tam. Cebulę przekrój na dwie części i włóż je między pozostałe warzywa. Na nich ułóż mięso w marynacie. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 stopni (termoobieg) i piecz ok. 40 minut. 

Kaszę gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Wymieszaj ją z upieczonymi warzywami i płynem, który powstał w trakcie pieczenia. Upieczone mięso podawaj razem z warzywną kaszą. 

Uwaga! Jeśli chcesz, aby papryka była całkowicie miękka, musisz ją włożyć do piekarnika 10 minut wcześniej i dopiero później dołożyć resztę warzyw i mięso.


AUTOR: Natalia Grozalska (Instagram: @zakaznab)

Pieczone uda z kurczaka z warzywnym pęczakiem