Pieczone uda z kurczaka z warzywnym pęczakiem
SKŁADNIKI:
- - 500 g mięsa z uda kurczaka (bez kości)
- - 100 g kaszy jęczmiennej pęczak
- - pół małej dyni (po obraniu ok. 150 g)
- - 1 papryka czerwona
- - 1 papryka żółta
- - pół cebuli
Marynata:
- - 3 łyżki jogurtu naturalnego
- - sok z połowy cytryny
- - 2 ząbki czosnku
- - łyżeczka słodkiej papryki
- - ½ łyżeczki kurkumy
- - ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- - ¼ łyżeczki pieprzu
- - 1 łyżeczka oregano
Składniki na marynatę wymieszaj w większej misce i przełóż do niej mięso. Najlepiej, aby marynowało się całą noc, ale nie jest to konieczność.
Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Warzywa pokrój w większą kostkę i umieść je tam. Cebulę przekrój na dwie części i włóż je między pozostałe warzywa. Na nich ułóż mięso w marynacie. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 stopni (termoobieg) i piecz ok. 40 minut.
Kaszę gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Wymieszaj ją z upieczonymi warzywami i płynem, który powstał w trakcie pieczenia. Upieczone mięso podawaj razem z warzywną kaszą.
Uwaga! Jeśli chcesz, aby papryka była całkowicie miękka, musisz ją włożyć do piekarnika 10 minut wcześniej i dopiero później dołożyć resztę warzyw i mięso.
AUTOR: Natalia Grozalska (Instagram: @zakaznab)