Chleb żytni pieczony w jajku



SKŁADNIKI:
 

  • - kromka chleba żytniego 
  • - 1 jajko
  • - plasterek ulubionego sera
  • - 2 plasterki pomidora
  • - ¼ awokado

Jajko rozbełtaj widelcem w głębokim talerzu. Zamocz w nim kromkę chleba i przyciskaj ją tak, aby wsiąknęło w nią jak najwięcej jajka. 

Połóż chleb na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (na wierzch możesz łyżką nałożyć jeszcze trochę pozostałego jajka). Na nim połóż plastry pomidora i ser. Piecz w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni (termoobieg) przez ok. 10 minut. 

Przed podaniem dodaj na wierzch pokrojone awokado. 

Chlebek można zrobić też w wersji smażonej. Użyj do tego masła klarowanego. Najpierw obsmaż chlebek z jednej strony, obróć i dopiero wtedy nałóż plastry pomidora i ser. Smaż pod przykryciem aż ser się delikatnie roztopi. UWAGA! Smażąc na drugiej stronie, zmniejsz moc palnika, aby za szybko się nie podsmażyło. 


AUTOR: Natalia Grozalska (Instagram: @zakaznab)

Chleb żytni pieczony w jajku