Chleb żytni pieczony w jajku
SKŁADNIKI:
- - kromka chleba żytniego
- - 1 jajko
- - plasterek ulubionego sera
- - 2 plasterki pomidora
- - ¼ awokado
Jajko rozbełtaj widelcem w głębokim talerzu. Zamocz w nim kromkę chleba i przyciskaj ją tak, aby wsiąknęło w nią jak najwięcej jajka.
Połóż chleb na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (na wierzch możesz łyżką nałożyć jeszcze trochę pozostałego jajka). Na nim połóż plastry pomidora i ser. Piecz w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni (termoobieg) przez ok. 10 minut.
Przed podaniem dodaj na wierzch pokrojone awokado.
Chlebek można zrobić też w wersji smażonej. Użyj do tego masła klarowanego. Najpierw obsmaż chlebek z jednej strony, obróć i dopiero wtedy nałóż plastry pomidora i ser. Smaż pod przykryciem aż ser się delikatnie roztopi. UWAGA! Smażąc na drugiej stronie, zmniejsz moc palnika, aby za szybko się nie podsmażyło.
AUTOR: Natalia Grozalska (Instagram: @zakaznab)