Nadziewane chlebki pszenne z patelni



SKŁADNIKI:
(na 6 chlebków)
 

Ciasto:
 

  • - 230 g mąki pszennej + ok. 10-20 g do obtoczenia
  • - 5 g suchych drożdży 
  • - 1 łyżka oliwy z oliwek
  • - 120 g ciepłej wody
  • - 1 jajko

Farsz:
 

  • - ser żółty w plastrach
  • - pół ząbka czosnku
  • - 2 garście szpinaku
  • - 30 g posiekanego pora
  • - papryka i szynka (opcjonalnie)

Zaczynamy od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj drobno posiekanego pora, szpinak, czosnek i wszystko delikatnie podsmaż (ok. 3 minuty). 

Do miski wsyp mąkę, dodaj suche drożdże, wbij jajko, wlej oliwę z oliwek i ciepłą wodę. Zagnieć ciasto (powinno być klejące). Gdy będzie już wyrobione, podsyp je jeszcze mąką i uformuj kulę. Następnie kulę tę podziel na sześć równych części i każdą z nich uformuj w mniejszą kulkę, zagniatając ją do środka. 

Chlebki odstaw na tackę obsypaną mąką, przykryj czystą i suchą ściereczką, i zostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie każdą kulkę rozwałkuj na owalny, cienki placek. Na środek połóż dwa plastry sera i farsz szpinakowy (możesz zrobić też wersję z papryką i szynką). Następnie dłuższe boki zawiń do środka tak, aby się na siebie trochę nałożyły, a później złóż krótsze boki, które nie muszą się nakładać. 

Chlebki smaż na suchej patelni (lub z niewielką ilością oliwy z oliwek), na małym ogniu, z obu stron, do zrumienienia (ok. 7 minut). 


AUTOR: Natalia Grozalska (Instagram: @zakaznab)

Nadziewane chlebki<br/> pszenne z patelni