Placuszki dyniowo-orkiszowe



SKŁADNIKI:
(na ok. 10 placuszków)
 

  • - 150 g pulpy dyniowej (czyli upieczonej dyni)
  • - 100 g mąki orkiszowej
  • - 1 jajko
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • - 2 łyżki jogurtu kokosowego (może być też inny)
  • - ¼ łyżeczki cynamonu
  • - 50 g napoju roślinnego lub mleka

Dynię ze skórką pokrój na półksiężyce i piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. godzinę w 180 stopniach (termoobieg). 

Do miski dodaj wystudzony miąższ z dyni, jogurt, jajko oraz cynamon i wymieszaj składniki dokładnie widelcem. Następnie wsyp mąkę orkiszową, ponownie wszystko wymieszaj i na koniec dodaj proszek do pieczenia oraz mleko lub napój roślinny. Placuszki smaż na suchej patelni z obu stron na małym ogniu.


AUTOR: Natalia Grozalska (Instagram: @zakaznab)

Placuszki dyniowo-orkiszowe