Placuszki dyniowo-orkiszowe
SKŁADNIKI:
(na ok. 10 placuszków)
- - 150 g pulpy dyniowej (czyli upieczonej dyni)
- - 100 g mąki orkiszowej
- - 1 jajko
- - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- - 2 łyżki jogurtu kokosowego (może być też inny)
- - ¼ łyżeczki cynamonu
- - 50 g napoju roślinnego lub mleka
Dynię ze skórką pokrój na półksiężyce i piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. godzinę w 180 stopniach (termoobieg).
Do miski dodaj wystudzony miąższ z dyni, jogurt, jajko oraz cynamon i wymieszaj składniki dokładnie widelcem. Następnie wsyp mąkę orkiszową, ponownie wszystko wymieszaj i na koniec dodaj proszek do pieczenia oraz mleko lub napój roślinny. Placuszki smaż na suchej patelni z obu stron na małym ogniu.
AUTOR: Natalia Grozalska (Instagram: @zakaznab)