Zapiekane placki jęczmienne



SKŁADNIKI:
 

  • - 100 g kaszy jęczmiennej 
  • - 450 g wody
  • - 1 jajko
  • - 25 g cebuli
  • - 50 g marchewki
  • - 100 g papryki
  • - 2 łyżki mąki pszennej
  • - łyżka oliwy

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Warzywa podsmaż na oliwie przez ok. 5 minut. Kaszę i warzywa ostudź. 

W misce połącz kaszę, warzywa, jajko i wszystko zblenduj. Następnie dodaj przyprawy (według uznania) oraz mąkę i wymieszaj. Uformuj z masy placuszki i wyłóż je na papierze do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 25-30 minut. Zdejmij placki z papieru do pieczenia dopiero po wystudzeniu.


AUTOR: Olena Kuszczuk (Instagram: @mamagotuje_blw)

Zapiekane placki jęczmienne