Zapiekane placki jęczmienne
SKŁADNIKI:
- - 100 g kaszy jęczmiennej
- - 450 g wody
- - 1 jajko
- - 25 g cebuli
- - 50 g marchewki
- - 100 g papryki
- - 2 łyżki mąki pszennej
- - łyżka oliwy
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Warzywa podsmaż na oliwie przez ok. 5 minut. Kaszę i warzywa ostudź.
W misce połącz kaszę, warzywa, jajko i wszystko zblenduj. Następnie dodaj przyprawy (według uznania) oraz mąkę i wymieszaj. Uformuj z masy placuszki i wyłóż je na papierze do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 25-30 minut. Zdejmij placki z papieru do pieczenia dopiero po wystudzeniu.
AUTOR: Olena Kuszczuk (Instagram: @mamagotuje_blw)