Tosty z kremowym serkiem i orzechami włoskimi
SKŁADNIKI:
-
- Pęczek młodej marchewki
-
- 2 łyżki oliwy
-
- 1 łyżka syropu klonowego
-
- 1⁄2 papryczki chilli
-
- 1 łyżka świeżego tymianku
-
- 1⁄2 łyżeczki soli
-
- Łyżka oliwy
-
- Kilka kromek chleba pszenno-żytniego
-
- Kremowy serek śmietankowy
-
- Orzechy włoskie
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Natkę marchewki odcinamy, zostawiając ok. 3 cm. Marchewki przekrajamy na połówki, nacieramy solą, oliwą oraz syropem klonowym. Chilli kroimy w plasterki i układamy na wierzchu, razem z tymiankiem. Pieczemy ok. 35-40 minut (do miękkości i zezłocenia).
Na patelni z odrobiną oliwy podgrzewamy kromki chleba. Każdą smarujemy kremowym serkiem, nakładamy kilka upieczonych marchewek, posypujemy posiekanymi prażonymi orzechami włoskimi i świeżymi gałązkami tymianku.
Smacznego!
AUTORKA: JESSICA NADZIEJKO (Instagram: pluminchocolate)