Quiche lorraine z kurkami



SKŁADNIKI (na jedną tartę o średnicy 26 cm – porcja dla 4 osób):
 

Ciasto kruche
 

  • - 200 g mąki pszennej
  • - 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • - 1 żółtko
  • - łyżka zimnego jogurtu

Masa
 

  • - 2 żółtka 
  • - 2 jajka 
  • - 400 ml śmietanki 30%

Dodatki
 

  • - 200 g boczku wędzonego parzonego
  • - garść oczyszczonych kurek
  • - 4 białe części porów
  • - gałązka świeżego tymianku
  • - 40 ml białego wytrawnego wina
  • - łyżeczka masła klarowanego
  • - sól, pieprz​

 

W misce zrób kruszonkę z mąki i zimnego masła. Dodaj żółtka i jogurt. Uformuj szybko ciasto (jeśli ciasto wyjdzie za suche, dodaj kolejną łyżkę jogurtu). Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok. 10-15 min. 

Po tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek. Wysmaruj formę masłem i oprósz mąką. Przełóż rozwałkowane ciasto do foremki. Wytnij kawałek papieru do pieczenia o średnicy większej niż średnica foremki. Obciąż papier specjalnymi kuleczkami do pieczenia, albo suszoną fasolą lub ryżem. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku góra/dół przez 15-20 min. Po tym czasie wyciągnij papier i kuleczki, i dopiecz ciasto jeszcze 5 minut, a następnie wyciągnij je z piekarnika. 

W międzyczasie pokrój boczek w kostkę, a pory posiekaj na cienkie paseczki. Usmaż boczek na suchej patelni, aż będzie złocisty i chrupki. Usmażony boczek odsącz na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni zeszklij pory przez 2-3 minuty. Wlej wino, wymieszaj i gotuj, aż wino wyparuje a por stanie się miękki. Wyjmij warzywa z patelni i odstaw. 

Na tej samej patelni podsmaż kurki na łyżeczce masła klarowanego przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 

W misce ubij żółtka i całe jajka, wlej śmietankę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku (uwaga z solą, ponieważ dodatki są już słone!). 

Na wyciągniętej z piekarnika tarcie ułóż smażony boczek, duszony por oraz smażone kurki. Wlej masę jajeczno-śmietankową tak, by pokryła składniki i do 2/3 wysokości foremki. 

Piecz w 180 stopniach góra/dół przez 30-40 min. Góra musi być lekko zarumieniona. Po tym czasie wbij patyczek w masę. Jeśli będzie suchy, wyciągnij tartę z piekarnika. Jeśli wyjdzie wilgotny, zostaw jeszcze na kilka minut. 

Smacznego!


AUTOR: David Gaboriaud (Instagram: davidgaboriaud)

Quiche lorraine z kurkami