Quiche lorraine z kurkami
SKŁADNIKI (na jedną tartę o średnicy 26 cm – porcja dla 4 osób):
Ciasto kruche
- - 200 g mąki pszennej
- - 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- - 1 żółtko
- - łyżka zimnego jogurtu
Masa
- - 2 żółtka
- - 2 jajka
- - 400 ml śmietanki 30%
Dodatki
- - 200 g boczku wędzonego parzonego
- - garść oczyszczonych kurek
- - 4 białe części porów
- - gałązka świeżego tymianku
- - 40 ml białego wytrawnego wina
- - łyżeczka masła klarowanego
- - sól, pieprz
W misce zrób kruszonkę z mąki i zimnego masła. Dodaj żółtka i jogurt. Uformuj szybko ciasto (jeśli ciasto wyjdzie za suche, dodaj kolejną łyżkę jogurtu). Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok. 10-15 min.
Po tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek. Wysmaruj formę masłem i oprósz mąką. Przełóż rozwałkowane ciasto do foremki. Wytnij kawałek papieru do pieczenia o średnicy większej niż średnica foremki. Obciąż papier specjalnymi kuleczkami do pieczenia, albo suszoną fasolą lub ryżem. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku góra/dół przez 15-20 min. Po tym czasie wyciągnij papier i kuleczki, i dopiecz ciasto jeszcze 5 minut, a następnie wyciągnij je z piekarnika.
W międzyczasie pokrój boczek w kostkę, a pory posiekaj na cienkie paseczki. Usmaż boczek na suchej patelni, aż będzie złocisty i chrupki. Usmażony boczek odsącz na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni zeszklij pory przez 2-3 minuty. Wlej wino, wymieszaj i gotuj, aż wino wyparuje a por stanie się miękki. Wyjmij warzywa z patelni i odstaw.
Na tej samej patelni podsmaż kurki na łyżeczce masła klarowanego przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
W misce ubij żółtka i całe jajka, wlej śmietankę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku (uwaga z solą, ponieważ dodatki są już słone!).
Na wyciągniętej z piekarnika tarcie ułóż smażony boczek, duszony por oraz smażone kurki. Wlej masę jajeczno-śmietankową tak, by pokryła składniki i do 2/3 wysokości foremki.
Piecz w 180 stopniach góra/dół przez 30-40 min. Góra musi być lekko zarumieniona. Po tym czasie wbij patyczek w masę. Jeśli będzie suchy, wyciągnij tartę z piekarnika. Jeśli wyjdzie wilgotny, zostaw jeszcze na kilka minut.
Smacznego!
AUTOR: David Gaboriaud (Instagram: davidgaboriaud)