Jajko w koszulce, grzanka z pastą z bobu i mięty



SKŁADNIKI (na 2 porcje):
 

  • - 2 jajka od kury z wolnego wybiegu
  • - łyżka octu białego
  • - 2 kromki chleba pszenno-żytniego
  • - 100 g bobu
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • - skórka i sok z cytryny
  • - kilka listków mięty marokańskiej 
  • - sól, pieprz

 

Gotuj bób przez kilka minut w osolonej, wrzącej wodzie. Odcedź i od razu opłucz pod zimną wodą. Zdejmij skórę z bobu, a miąższ rozdrobnij widelcem. Listki mięty pokrój w „chiffonnade” (bardzo ciasno zwiń liście w rulon, a następnie przy użyciu bardzo ostrego noża, krój je w cienkie wstążki). Do bobu dodaj posiekaną miętę, skórkę z cytryny, oliwę z oliwek i wymieszaj. Pokrop sokiem z cytryny do smaku. Dopraw solą i pieprzem. 

Kromki chleba grilluj na patelni lub w piekarniku. 

Jajka wbij osobno, w oddzielne miseczki. W rondelku zagotuj wodę razem z octem. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, zrób wir w wodzie za pomocą łyżki i delikatnie wlej jedno jajko. Gotuj na wolnym ogniu ok 2-3 min. Wyciągnij jajko z wody za pomocą łyżki cedzakowej i odsącz na ręczniku papierowym. Powtórz tą samą czynność z drugim jajkiem, nie zapominając o wirze. 

Na każdej z grillowanych kromek ułóż 2-3 łyżki pasty z bobu a na niej jajka. Serwuj od razu!

Smacznego!


AUTOR: David Gaboriaud (Instagram: davidgaboriaud)

Jajko w koszulce, grzanka z pastą z bobu i mięty