Jajko w koszulce, grzanka z pastą z bobu i mięty
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
- - 2 jajka od kury z wolnego wybiegu
- - łyżka octu białego
- - 2 kromki chleba pszenno-żytniego
- - 100 g bobu
- - 2 łyżki oliwy z oliwek
- - skórka i sok z cytryny
- - kilka listków mięty marokańskiej
- - sól, pieprz
Gotuj bób przez kilka minut w osolonej, wrzącej wodzie. Odcedź i od razu opłucz pod zimną wodą. Zdejmij skórę z bobu, a miąższ rozdrobnij widelcem. Listki mięty pokrój w „chiffonnade” (bardzo ciasno zwiń liście w rulon, a następnie przy użyciu bardzo ostrego noża, krój je w cienkie wstążki). Do bobu dodaj posiekaną miętę, skórkę z cytryny, oliwę z oliwek i wymieszaj. Pokrop sokiem z cytryny do smaku. Dopraw solą i pieprzem.
Kromki chleba grilluj na patelni lub w piekarniku.
Jajka wbij osobno, w oddzielne miseczki. W rondelku zagotuj wodę razem z octem. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, zrób wir w wodzie za pomocą łyżki i delikatnie wlej jedno jajko. Gotuj na wolnym ogniu ok 2-3 min. Wyciągnij jajko z wody za pomocą łyżki cedzakowej i odsącz na ręczniku papierowym. Powtórz tą samą czynność z drugim jajkiem, nie zapominając o wirze.
Na każdej z grillowanych kromek ułóż 2-3 łyżki pasty z bobu a na niej jajka. Serwuj od razu!
Smacznego!
AUTOR: David Gaboriaud (Instagram: davidgaboriaud)