Tabbouleh z kaszą bulgur, pieczoną dynią i fetą
SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób):
- - szklanka drobnej kaszy bulgur
- - łyżeczka przyprawy garam masala
- - pół wydrążonej dynii hokkaido
- - 2 pomidory (w tej wersji malinowy i czarny)
- - natka pietruszki
- - kolendra
- - koperek
- - 3 łyżki pestek granatu
- - 50 g fety
- - 2 łyżki prażonych pistacji
- - sól i pieprz do smaku
- - oliwa z oliwek
- - sok z 1 cytryny
Wsyp do miski kaszę, wymieszaj z łyżeczką garam masala i płaską łyżeczką soli. Zalej wrzątkiem tak, aby woda przykryła kaszę. Całość nakryj pokrywką lub talerzem i odstaw, aż napęcznieje (ma być al dente).
Dynię pokrój w kosteczkę i kilka większych plastrów do dekoracji. Polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 15-20 minut w 170 stopniach do miękkości. Następnie wyjmij ją z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Pomidory pokrój w kosteczkę, a zioła drobno posiekaj.
Gotową kaszę wymieszaj z ziołami, dynią i pomidorami. Dodaj 4 łyżki oliwy i sok z cytryny. Całość dopraw jeszcze solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posyp kruszoną fetą, pestkami granatu i pistacjami. Bon app!
AUTOR: David Gaboriaud (Instagram: davidgaboriaud)