Tabbouleh z kaszą bulgur, pieczoną dynią i fetą



SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób):
 

  • - szklanka drobnej kaszy bulgur
  • - łyżeczka przyprawy garam masala
  • - pół wydrążonej dynii hokkaido
  • - 2 pomidory (w tej wersji malinowy i czarny)
  • - natka pietruszki
  • - kolendra
  • - koperek
  • - 3 łyżki pestek granatu
  • - 50 g fety
  • - 2 łyżki prażonych pistacji
  • - sól i pieprz do smaku
  • - oliwa z oliwek
  • - sok z 1 cytryny

 

Wsyp do miski kaszę, wymieszaj z łyżeczką garam masala i płaską łyżeczką soli. Zalej wrzątkiem tak, aby woda przykryła kaszę. Całość nakryj pokrywką lub talerzem i odstaw, aż napęcznieje (ma być al dente).

Dynię pokrój w kosteczkę i kilka większych plastrów do dekoracji. Polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 15-20 minut w 170 stopniach do miękkości. Następnie wyjmij ją z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Pomidory pokrój w kosteczkę, a zioła drobno posiekaj.

Gotową kaszę wymieszaj z ziołami, dynią i pomidorami. Dodaj 4 łyżki oliwy i sok z cytryny. Całość dopraw jeszcze solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posyp kruszoną fetą, pestkami granatu i pistacjami. Bon app!


AUTOR: David Gaboriaud (Instagram: davidgaboriaud)

Tabbouleh z kaszą bulgur, pieczoną dynią i fetą