Wytrawne tarteletki z szalotkami, tymiankiem i miodem



SKŁADNIKI:
 

  • - 200 g mąki
  • - 1 jajko
  • - szczypta soli
  • - 100 g masła

Farsz:
 

  • - 200 g szalotek
  • - łyżka otartego tymianku
  • - 2 łyżki masła
  • - 1 łyżka miodu
  • - 150 g sera cheddar
  • - 50 g gruyera
  • - sól
  • - pieprz

Mąkę z solą i masłem łączymy, aż powstaną grudy. Do ciasta dodajemy jajko i zagniatamy (jeśli jest ono zbyt suche, możemy dodać łyżkę zimnej wody). Następnie formujemy z niego kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 10 minut do lodówki.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na odrobinę większy kształt niż wielkość tarteletek. Formy do tarteletek wykładamy ciastem i wstawiamy do lodówki na godzinę. Schłodzone tarteletki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20 min.

Czas na zrobienie farszu! Szalotki obieramy i karmelizujemy na maśle z miodem. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Na podpieczone tarteletki wykładamy sery, karmelizowane cebulki i pieczemy kwadrans. Podajemy na ciepło lub zimno.

Smacznego.


AUTORKA: MAGDA KLIMCZAK  (Facebook: daretocook.pl, Instagram: magda_klimczak)

Wytrawne tarteletki<br/> z szalotkami, tymiankiem<br/> i miodem
Wytrawne tarteletki<br/> z szalotkami, tymiankiem<br/> i miodem