Wytrawne tarteletki z szalotkami, tymiankiem i miodem
SKŁADNIKI:
- - 200 g mąki
- - 1 jajko
- - szczypta soli
- - 100 g masła
Farsz:
- - 200 g szalotek
- - łyżka otartego tymianku
- - 2 łyżki masła
- - 1 łyżka miodu
- - 150 g sera cheddar
- - 50 g gruyera
- - sól
- - pieprz
Mąkę z solą i masłem łączymy, aż powstaną grudy. Do ciasta dodajemy jajko i zagniatamy (jeśli jest ono zbyt suche, możemy dodać łyżkę zimnej wody). Następnie formujemy z niego kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 10 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na odrobinę większy kształt niż wielkość tarteletek. Formy do tarteletek wykładamy ciastem i wstawiamy do lodówki na godzinę. Schłodzone tarteletki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20 min.
Czas na zrobienie farszu! Szalotki obieramy i karmelizujemy na maśle z miodem. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Na podpieczone tarteletki wykładamy sery, karmelizowane cebulki i pieczemy kwadrans. Podajemy na ciepło lub zimno.
Smacznego.
AUTORKA: MAGDA KLIMCZAK (Facebook: daretocook.pl, Instagram: magda_klimczak)