Ciasto drożdżowe z czereśniami i kruszonką
SKŁADNIKI:
- - 300 g mąki pszennej
- - 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- - 300 ml mleka lub napoju roślinnego
- - 20 g świeżych drożdży
- - 50 g cukru (40 g można zastąpić erytrolem)
- - 2 jajka
- - 20 g masła
- - 300 g wydrylowanych czereśni
Kruszonka:
- - 30 g zimnego masła
- - 30 g cukru
- - 30 g mąki pszennej pełnoziarnistej
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, pokruszone drożdże oraz cukier lub cukier i erytrol. Wbijamy jajka, wlewamy mleko/napój roślinny i roztopione masło. Składniki mieszamy i odkładamy na jedną godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i obsmarowanej masłem, i w miarę równomiernie je rozprowadzamy. Na wierzchu układamy czereśnie.
Do miseczki przekładamy składniki na kruszonkę, a następnie przecieramy je między palcami. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta.
Ciasto odkładamy na kolejne 30 min. w ciepłe miejsce, a następnie pieczemy przez ok. 40 min. w 180 stopniach.
AUTORKA: CZARNA WISIENKA (Facebook: czarnawisienka, Instagram: czarna.wisienka)