Ciasto drożdżowe z czereśniami i kruszonką



SKŁADNIKI:
 

  • - 300 g mąki pszennej
  • - 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • - 300 ml mleka lub napoju roślinnego
  • - 20 g świeżych drożdży
  • - 50 g cukru (40 g można zastąpić erytrolem)
  • - 2 jajka
  • - 20 g masła
  • - 300 g wydrylowanych czereśni 

Kruszonka:
 

  • - 30 g zimnego masła
  • - 30 g cukru
  • - 30 g mąki pszennej pełnoziarnistej 

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, pokruszone drożdże oraz cukier lub cukier i erytrol. Wbijamy jajka, wlewamy mleko/napój roślinny i roztopione masło. Składniki mieszamy i odkładamy na jedną godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i obsmarowanej masłem, i w miarę równomiernie je rozprowadzamy. Na wierzchu układamy czereśnie. 

Do miseczki przekładamy składniki na kruszonkę, a następnie przecieramy je między palcami. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. 

Ciasto odkładamy na kolejne 30 min. w ciepłe miejsce, a następnie pieczemy przez ok. 40 min. w 180 stopniach.


AUTORKA: CZARNA WISIENKA  (Facebook: czarnawisienka, Instagram: czarna.wisienka)

Ciasto drożdżowe z czereśniami i kruszonką