Makaron z bobem i cukinią



SKŁADNIKI:
(2 porcje)

  • - 100 g makaronu pszennego
  • - 100 g bobu 
  • - pół małej cebuli
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 mała cukinia (ok. 150 g)
  • - 2 plasterki sera żółtego
  • - 1 łyżka oleju rzepakowego
  • - 100 ml śmietanki 30%
  • - natka pietruszki
  • - sól, pieprz

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bób wrzuć do gotującej się i osolonej wody i gotuj przez około 10 minut. Gotowy bób obierz ze skórki. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj, a cukinię pokrój na ćwiartki. Ser żółty pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dorzuć czosnek i smaż jeszcze niecałą minutę. Dodaj cukinię i duś ją przez 5 minut, aż zmięknie. Wrzuć ugotowany i obrany bób, wlej śmietankę, dopraw do smaku solą i pieprzem, i zagotuj. Następnie dodaj ser i wymieszaj, aż się rozpuści. Na koniec dodaj makaron i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.


AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)

Makaron z bobem i cukinią