Grillowany kurczak z letnią sałatką z kaszy bulgur
SKŁADNIKI:
(1 porcja)
- - 50 g kaszy bulgur
- - 100 g piersi z kurczaka
- - pół pomidora
- - 1 ogórek gruntowy
- - pół małej cebuli czerwonej
- - natka pietruszki
- - 2 łyżki oleju rzepakowego
- - 1 łyżeczka octu jabłkowego
- - sól, pieprz, tymianek
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na dwa cienkie płaty, polej z obu stron jedną łyżką oleju, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Rozgrzej patelnię grillową i smaż kurczaka z obu stron - po 5 minut każdą. Pomidora pokrój w kostkę, ogórka obierz i pokrój w kostkę, cebulę i natkę pietruszki posiekaj. Do ugotowanej kaszy dodaj warzywa, jedną łyżkę oleju, ocet jabłkowy, sól, pieprz i wymieszaj.
AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)