Grillowany kurczak z letnią sałatką z kaszy bulgur



SKŁADNIKI:
(1 porcja)

  • - 50 g kaszy bulgur
  • - 100 g piersi z kurczaka
  • - pół pomidora
  • - 1 ogórek gruntowy
  • - pół małej cebuli czerwonej
  • - natka pietruszki
  • - 2 łyżki oleju rzepakowego
  • - 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • - sól, pieprz, tymianek

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na dwa cienkie płaty, polej z obu stron jedną łyżką oleju, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Rozgrzej patelnię grillową i smaż kurczaka z obu stron - po 5 minut każdą. Pomidora pokrój w kostkę, ogórka obierz i pokrój w kostkę, cebulę i natkę pietruszki posiekaj. Do ugotowanej kaszy dodaj warzywa, jedną łyżkę oleju, ocet jabłkowy, sól, pieprz i wymieszaj.


AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)

Grillowany kurczak z letnią sałatką z kaszy bulgur