Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus



SKŁADNIKI:
(1-2 porcje)

  • - 1 większa cukinia
  • - 50 g kaszy kuskus
  • - pół małej cebuli
  • - 1 ząbek czosnku
  • - pół papryki
  • - 1 mały pomidor
  • - 50 g mięsa mielonego z kurczaka
  • - 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
  • - 2 plasterki sera żółtego
  • - natka pietruszki
  • - 1 łyżka oleju rzepakowego
  • - sól, pieprz

Cukinię przekrój wzdłuż na dwie równe części, wydrąż środek z pestkami i przełóż go do miski, a cukinię posól i odstaw, aby puściła wodę. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj, a paprykę pokrój w kostkę. Pomidora sparz, zdejmij z niego skórkę i też pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę, potem dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 40 sekund. Następnie dodaj mięso mielone, przypraw je solą, pieprzem i smaż, rozdrabniając cały czas drewnianą łyżką, aby nie powstały duże grudki. Dorzuć paprykę i smaż jeszcze 1 minutę, po czym dodaj środek z cukinii, pomidora i gotuj wszystko do momentu, aż cała woda z patelni wyparuje. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku, i wymieszaj. Na koniec wrzuć ugotowaną kaszę i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Z odstawionej cukinii wylej wodę, przetrzyj jej wnętrze ręcznikiem kuchennym i napełnij po brzegi farszem, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. W tym czasie ser żółty pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj go na tarce. Po 30 minutach posyp cukinię serem i piecz jeszcze przez 2-3 minuty, aż ser się rozpuści.


AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus