Sałatka z kaszy jęczmiennej i pieczonych pomidorków



SKŁADNIKI:
(na 3 porcje)

  • - 1 opakowanie kaszy jęczmiennej
  • - 2 garści rukoli
  • - 2 szklanki pomidorków koktajlowych
  • - 1 opakowanie sera feta
  • - ¾ szklanki zielonych oliwek
  • - 2 łyżki oliwy
  • - 2 ząbki czosnku
  • - garść posiekanych pistacji

Dressing:

  • - 3 łyżki oliwy
  • - sól i pieprz
  • - odrobina miodu
  • - sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • - świeże zioła: bazylia i tymianek

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, a następnie ją ostudź. Rukolę i pomidorki umyj i osusz. Do naczynia żaroodpornego przełóż umyte i pokrojone (lub nie) pomidorki koktajlowe, dodaj czosnek, skrop wszystko oliwą i piecz przez ok. 15 minut w 180 stopniach. Upieczone pomidorki odstaw do ostygnięcia. 

Do miseczek lub jednej dużej miski przełóż: umytą rukolę, pokojony ser feta, ostudzoną kaszę, upieczone pomidorki i oliwki. Następnie w szklance wymieszaj: oliwę, sok z cytryny, miód, przyprawy oraz posiekane, świeże zioła i polej tym dressingiem sałatkę.

Na koniec całość posyp posiekanymi pistacjami i gotowe! Smacznego :)


AUTORKA: WANILIOWA CHMURKA  (Facebook: waniliowachmurka, Instagram: waniliowachmurka)

Sałatka z kaszy jęczmiennej i pieczonych pomidorków