Sałatka z kaszy jęczmiennej i pieczonych pomidorków
SKŁADNIKI:
(na 3 porcje)
- - 1 opakowanie kaszy jęczmiennej
- - 2 garści rukoli
- - 2 szklanki pomidorków koktajlowych
- - 1 opakowanie sera feta
- - ¾ szklanki zielonych oliwek
- - 2 łyżki oliwy
- - 2 ząbki czosnku
- - garść posiekanych pistacji
Dressing:
- - 3 łyżki oliwy
- - sól i pieprz
- - odrobina miodu
- - sok wyciśnięty z połówki cytryny
- - świeże zioła: bazylia i tymianek
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, a następnie ją ostudź. Rukolę i pomidorki umyj i osusz. Do naczynia żaroodpornego przełóż umyte i pokrojone (lub nie) pomidorki koktajlowe, dodaj czosnek, skrop wszystko oliwą i piecz przez ok. 15 minut w 180 stopniach. Upieczone pomidorki odstaw do ostygnięcia.
Do miseczek lub jednej dużej miski przełóż: umytą rukolę, pokojony ser feta, ostudzoną kaszę, upieczone pomidorki i oliwki. Następnie w szklance wymieszaj: oliwę, sok z cytryny, miód, przyprawy oraz posiekane, świeże zioła i polej tym dressingiem sałatkę.
Na koniec całość posyp posiekanymi pistacjami i gotowe! Smacznego :)
AUTORKA: WANILIOWA CHMURKA (Facebook: waniliowachmurka, Instagram: waniliowachmurka)