Gofry owsiane ze szpinakiem i jajkiem sadzonym
SKŁADNIKI:
(na 1 porcję - 2 gofry)
Ciasto:
- - 1 jajko
- - 50 g mąki owsianej
- - 50 ml wody gazowanej
- - 1 łyżka oleju rzepakowego do ciasta + 1 łyżeczka do posmarowania gofrownicy
- - 1 łyżka miodu
- - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatki:
- - 1 jajko
- - 1 ząbek czosnku
- - 3 garście szpinaku
- - 5 pomidorków koktajlowych
- - 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- - pieprz
Białko oddziel od żółtka i ubij na sztywną pianę. Do miski z żółtkiem dodaj mąkę owsianą, wlej wodę gazowaną, dodaj miód, olej, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ubite białko i delikatnie mieszaj, aż składniki się połączą. Odstaw ciasto na 10 minut.
Mocno rozgrzaną gofrownicę posmaruj olejem, wylej do niej masę i smaż gofry przez ok. 5 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju, obierz czosnek, posiekaj go i podsmażaj przez minutę. Następnie dorzuć na patelnię szpinak oraz pomidorki koktajlowe i podsmażaj, mieszając, aż szpinak zwiędnie. Zdejmij wszystko z patelni i wytrzyj ją ręcznikiem papierowym. Ponownie rozgrzej na niej 1 łyżeczkę oleju, wbij jajko i smaż, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
Na gotowe gofry wyłóż szpinak z pomidorkami i na to połóż jajko sadzone. Na koniec jeszcze tylko świeżo mielony pieprz i gotowe!
AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)