Bułeczki orkiszowe z oliwkami i suszonymi pomidorami
SKŁADNIKI:
(na 8 małych bułek)
- - 250 g mąki orkiszowej jasnej
- - ½ łyżeczki soli
- - 1 łyżeczka cukru
- - 7 g drożdży instant
- - 150 ml ciepłej wody
- - 1 łyżeczka oliwy
- - 3 suszone pomidory
- - kilka zielonych oliwek
- - jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- - dowolne ziarna, np. sezam, słonecznik, dynia
Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami. Dodaj do tego ciepłą wodę oraz oliwę i wszystko wymieszaj. Następnie dodaj posiekane suszone pomidory i oliwki, i ugniataj ciasto ok. 10 minut (ręcznie lub w robocie kuchennym), aż będzie miękkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie podziel je na 8 kawałków i uformuj z nich kulki. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Przed włożeniem do niego bułeczek, posmaruj je jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp wybranymi nasionami. Piecz przez 13-15 minut, aż będą przyrumienione. Bułeczki po ostudzeniu można śmiało zamrozić.
AUTORKA: FOOD BY GRACJA (Facebook: foodbygracja, Instagram: foodbygracja)