Cinnamon rolls z białą czekoladą



LICZBA PORCJI: 6 porcji

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut + czas wyrastania i pieczenia (140 minut)

 

ROZCZYN
 

  • - letnie mleko 120 ml
  • - świeże drożdże 20 g
  • - cukier 10 g

CIASTO WŁAŚCIWE
 

  • - mąka pszenna tortowa 250 g + do podsypania
  • - sól szczypta
  • - cukier drobny 25 g
  • - jajko “zerówka” 2 sztuki
  • - masło roztopione 50 ml
  • - cynamon 1 i ½ łyżki
  • - kardamon 1 łyżeczka
  • - cukier trzcinowy 50 g

POLEWA CZEKOLADOWA
 

  • - biała czekolada 70 g
  • - śmietana 30 % 30 ml

 

Przygotowujemy rozczyn. Do letniego mleka wsypujemy pokruszone drożdże oraz cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do misy miksera planetarnego przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sól, cukier, jedno jajko oraz rozczyn i wyrabiamy przez 2 minuty. Następnie dodajemy masło i włączamy mikser na kolejne 3 minuty. Tak przygotowane ciasto przekładamy do czystej miski oprószonej mąką, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrastania, na minimum 60 minut.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je na blat podsypany mąką i wałkujemy na prostokąt o grubości 5-6 mm. Ciasto posypujemy po całości cukrem trzcinowym, cynamonem oraz kardamonem. Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroimy ostrym nożem na kawałki o grubości 2,5 cm. Ciasto układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem lub w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między bułeczkami, aby mogły swobodnie wyrosnąć. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut na drugie wyrastanie.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pozostałe jajko roztrzepujemy i dokładnie smarujemy nim wyrośnięte bułeczki. Cinnamon rolls pieczemy na złoty kolor (około 20 minut, w zależności od piekarnika czas można wydłużyć o 4-5 minut). Wyjmujemy bułeczki z piekarnika i po chwili przekładamy na kratkę, żeby ciasto się nie sparzyło.

Czekoladę łamiemy na małe kawałki i przekładamy do metalowej miseczki, którą umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodajemy śmietankę, zmniejszamy ogień i rozpuszczamy czekoladę. Gotowym kremem polewamy jeszcze ciepłe bułeczki. Podajemy najlepiej od razu po przygotowaniu.


AUTORKA: EDYTA PRZEKOP  (Instagram: Coś Słodkiego - Facebook: Coś Słodkiego)

Cinnamon rolls z białą czekoladą
Cinnamon rolls z białą czekoladą
Cinnamon rolls z białą czekoladą