Placki twarogowe z jabłkami
SKŁADNIKI:
- - 125 g twarogu półtłustego
- - 45 g mąki orkiszowej (typ 630)
- - 1 jajko
- - 1 łyżka cukru
- - szczypta cynamonu
- - pół łyżeczki proszku do pieczenia
- - pół jabłka
- - 1 łyżka oleju rzepakowego
- - 10 g orzechów laskowych
Twaróg przełóż do miski i ugnieć widelcem. Dodaj mąkę, jajko, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Jabłko obierz i zetrzyj na grubych oczkach, dodaj do twarogowej masy i ponownie wszystko wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i na małym ogniu smaż niewielkie placuszki (1 łyżka na 1 placka), z obu stron, po około 1 minucie. Podawaj z posiekanymi orzechami.
AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)