Kopytka dyniowe



SKŁADNIKI:
 

  • - 500 g ziemniaków
  • - 350 g purée z dyni
  • - 1,5 szklanki mąki orkiszowej (typ 630) + mąka do podsypania stolnicy
  • - szczypiorek
  • - sól, kurkuma

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, po czym odstaw do ostygnięcia. Następnie dokładnie je zagnieć, wrzuć purée z dyni i wymieszaj. Dodaj jeszcze mąkę, szczyptę soli, kurkumy i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. 

Stolnicę posyp mąką i ugniataj ciasto przez około 2-3 minuty (jeśli ciasto się klei, dosyp więcej mąki). Ugniecione ciasto zwiń w rulon i pokrój na małe kawałki. Każdy kawałek uformuj w kuleczkę i za pomocą wykałaczki zrób kształt dyni. Kopytka gotuj we wrzącej wodzie przez kilka minut, do wypłynięcia. Szczypiorek pokrój na długie kawałki i włóż w środek kopytka.


AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)

Kopytka dyniowe