Sałatka z ziarnami orkiszu i białą fasolą
SKŁADNIKI:
- - 50 g ziaren orkiszu
- - 20 g czerwonej cebuli
- - pół czerwonej papryki
- - natka pietruszki
- - 50 g białej fasoli
- - 1 łyżeczka octu jabłkowego
- - 1 łyżka oleju rzepakowego
- - sól, pieprz
Dzień wcześniej ziarna orkiszu zalej wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia odlej wodę i dokładnie opłucz ziarna, po czym je ugotuj - w 300 ml osolonej wody przez 40 minut.
Cebulę obierz i pokrój drobno, paprykę w kostkę, a natkę pietruszki posiekaj. Do ugotowanych ziaren orkiszu dodaj warzywa, odcedzoną fasolę, ocet jabłkowy, olej, szczyptę soli, pieprzu i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec sałatkę posyp natką pietruszki i gotowe!
AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)