Sałatka z ziarnami orkiszu i białą fasolą



SKŁADNIKI:
 

  • - 50 g ziaren orkiszu
  • - 20 g czerwonej cebuli
  • - pół czerwonej papryki
  • - natka pietruszki
  • - 50 g białej fasoli
  • - 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • - 1 łyżka oleju rzepakowego
  • - sól, pieprz

Dzień wcześniej ziarna orkiszu zalej wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia odlej wodę i dokładnie opłucz ziarna, po czym je ugotuj - w 300 ml osolonej wody przez 40 minut. 

Cebulę obierz i pokrój drobno, paprykę w kostkę, a natkę pietruszki posiekaj. Do ugotowanych ziaren orkiszu dodaj warzywa, odcedzoną fasolę, ocet jabłkowy, olej, szczyptę soli, pieprzu i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec sałatkę posyp natką pietruszki i gotowe!


AUTORKA: MARTA WYSOGLĄD (Facebook: jemzdietetykiem, Instagram: jemzdietetykiem)

Sałatka z ziarnami orkiszu i białą fasolą