Chałka z czekoladą i orzechową kruszonką



LICZBA PORCJI: 1 duża chałka

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut + czas wyrastania i pieczenia (140 minut)

 

ROZCZYN
 

  • - letnie mleko 140 ml
  • - świeże drożdże 20 g
  • - cukier 15 g

KRUSZONKA
 

  • - mąka z orzechów laskowych lub mąka migdałowa 40 g
  • - masło zimne 20 g
  • - cukier z wanilią 20 g

CIASTO WŁAŚCIWE
 

  • - mąka pszenna typ 550 300 g + do podsypania
  • - sól szczypta
  • - cukier drobny 45 g
  • - rozczyn
  • - roztopione masło 50 g
  • - czekolada deserowa 80 g
  • - jajko “zerówka” 1 sztuka

DODATKOWO
 

  • - konfitura truskawkowa według uznania
     

 

Przygotowujemy rozczyn. Do letniego mleka wsypujemy pokruszone drożdże oraz cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do małej miseczki przesiewamy mąkę odważoną na kruszonkę, dodajemy masło pokrojone w drobną kostkę oraz cukier. Składniki krótko rozcieramy między palcami aż osiągniemy konsystencję piasku. Tak przygotowaną kruszonkę wstawiamy do lodówki na czas robienia ciasta.

Do misy miksera planetarnego przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sól, cukier oraz rozczyn i wyrabiamy przez 2 minuty. Następnie dodajemy masło i włączamy mikser na kolejne 3 minuty. Tak przygotowane ciasto przekładamy do czystej miski oprószonej mąką, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrastania, na minimum 60 minut.

Czekoladę siekamy w drobną kostkę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je na blat posypany mąką, chwilę zagniatamy i dzielimy na 3 części, które formujemy w wałki. Każdy wałek rozpłaszczamy, posypujemy czekoladą i ponownie rolujemy. Tak przygotowane ciasto zaplatamy w warkocz i układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jajko roztrzepujemy i dokładnie smarujemy nim wyrośniętą chałkę. Wierzch posypujemy dużą ilością kruszonki. Chałkę pieczemy na złoty kolor (20-25 minut w zależności od piekarnika). Przed podaniem studzimy na kratce, dzięki czemu skórka pozostanie chrupiąca. Podajemy z domową konfiturą truskawkową.


AUTORKA: EDYTA PRZEKOP  (Instagram: Coś Słodkiego - Facebook: Coś Słodkiego)

Chałka z czekoladą i orzechową kruszonką
Chałka z czekoladą i orzechową kruszonką
Chałka z czekoladą i orzechową kruszonką