Letnie pappardelle z cukinią
LICZBA PORCJI: 2 porcje
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut
- - makaron pappardelle 150 g
- - sól 1 łyżeczka + do smaku
- - cebula żółta 1 mała sztuka
- - czosnek 3 ząbki
- - papryczka chili ⅓ sztuki
- - masło 20 g
- - cukinia 1 sztuka
- - pomidorki papryczkowe 250 g
- - oliwa cytrynowa 15 ml
- - mozzarella 50 g
- - świeża bazylia kilka listków
- - świeżo mielony pieprz do smaku
Makaron gotujemy al’dente w osolonej wodzie (zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu). Gotowy odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Podczas gotowania makaronu zaczynamy przygotowywać dodatki. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Papryczkę pozbawiamy nasion, siekamy. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulkę. Gdy zacznie się szklić dodajemy czosnek oraz papryczkę chili i smażymy kolejne 2 minuty. Cukinię myjemy i kroimy w półksiężyce lub robimy z niej spaghetti przy pomocy maszynki do krojenia warzyw. Tak przygotowaną dodajemy na patelnię i smażymy około 5 minut, aż cukinia puści soki i stanie się miękka. W połowie tego czasu dodajemy przekrojone na pół pomidorki papryczkowe, mieszamy. Gdy warzywa będą już miękkie, na patelnię wrzucamy ugotowany makaron wymieszany z oliwą cytrynową. Całość delikatnie ze sobą łączymy i podgrzewamy jeszcze przez 2 minuty.
Pappardelle z warzywami nakładamy na talerze. Na wierzchu układamy porwane kawałki mozzarelli oraz listki bazylii. Danie posypujemy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Podajemy od razu po przygotowaniu.
AUTORKA: EDYTA PRZEKOP (Instagram: Coś Słodkiego - Facebook: Coś Słodkiego)