Letnie pappardelle z cukinią



LICZBA PORCJI: 2 porcje

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut

 

  • - makaron pappardelle 150 g
  • - sól 1 łyżeczka + do smaku
  • - cebula żółta 1 mała sztuka
  • - czosnek 3 ząbki
  • - papryczka chili ⅓ sztuki
  • - masło 20 g
  • - cukinia 1 sztuka
  • - pomidorki papryczkowe 250 g
  • - oliwa cytrynowa 15 ml
  • - mozzarella 50 g
  • - świeża bazylia kilka listków
  • - świeżo mielony pieprz do smaku

 

Makaron gotujemy  al’dente w osolonej wodzie (zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu). Gotowy odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Podczas gotowania makaronu zaczynamy przygotowywać dodatki. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Papryczkę pozbawiamy nasion, siekamy. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulkę. Gdy zacznie się szklić dodajemy czosnek oraz papryczkę chili i smażymy kolejne 2 minuty. Cukinię myjemy i kroimy w półksiężyce lub robimy z niej spaghetti przy pomocy maszynki do krojenia warzyw. Tak przygotowaną dodajemy na patelnię i smażymy około 5 minut, aż cukinia puści soki i stanie się miękka. W połowie tego czasu dodajemy przekrojone na pół pomidorki papryczkowe, mieszamy. Gdy warzywa będą już miękkie, na patelnię wrzucamy ugotowany makaron wymieszany z oliwą cytrynową. Całość delikatnie ze sobą łączymy i podgrzewamy jeszcze przez 2 minuty.

Pappardelle z warzywami nakładamy na talerze. Na wierzchu układamy porwane kawałki mozzarelli oraz listki bazylii. Danie posypujemy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Podajemy od razu po przygotowaniu.


AUTORKA: EDYTA PRZEKOP  (Instagram: Coś Słodkiego - Facebook: Coś Słodkiego)

Letnie pappardelle z cukinią
Letnie pappardelle z cukinią
Letnie pappardelle z cukinią