Zapiekane żytnie naleśniki w stylu meksykańskim
SKŁADNIKI:
Naleśniki:
-
- 120 g mąki żytniej typ 2000
-
- 230 ml mleka krowiego 3,2%
-
- 110 ml wody gazowanej
-
- 2 jajka
-
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Farsz:
- - 400 g mięsa mielonego wołowego
- - 160 g passaty pomidorowej
- - 12 g koncentratu pomidorowego
- - 1 mała czerwona cebula (75 g)
- - 80 g czerwonej fasoli
- - 85 g kukurydzy
- - 120 g sera do zapiekania, np. cheddar, mix gouda i cheddar lub mozzarella
- - kilka gałązek natki pietruszki
- - 1 łyżeczka oregano
- - 1 łyżeczka bazylii
- - pieprz do smaku
Dokładnie zmiksuj wszystkie składniki ciasta naleśnikowego (mąkę żytnią, mleko, wodę gazowaną, jajka, olej rzepakowy) i odstaw na 15 minut. W tym czasie przygotuj farsz. Na odrobinie oliwy z oliwek zeszklij posiekaną drobno czerwoną cebulkę i dodaj mięso. Smaż krótko, dzieląc mięso na małe kawałki, a następnie dodaj na patelnię passatę, koncentrat pomidorowy, odsączone z zalewy i przepłukane pod bieżącą wodą kukurydzę i czerwoną fasolę oraz oregano, bazylię i pieprz. Wymieszaj i duś na małym ogniu przez około 15-20 minut (aż mięso będzie ugotowane). Usmaż naleśniki. Przed smażeniem zamieszaj dokładnie ciasto, a następnie nakładaj je na środek nagrzanej patelni, okrężnym ruchem rozprowadzając równomiernie po jej powierzchni. Ciasto jest puszyste i gęste, jeśli masz problem z jego rozprowadzeniem, pomóż sobie szpatułką. Smaż na małym ogniu, do momentu aż na naleśniku pojawią się pęcherzyki, a brzegi zaczną delikatnie odchodzić od powierzchni patelni. Przewróć na drugą stronę, pomagając sobie szpatułką i smaż do zarumienienia. Na usmażone naleśniki wyłóż grubą warstwę farszu i zawiń je w rulony, które następnie ułóż obok siebie w naczyniu żaroodpornym, posyp serem i zapiekaj w temperaturze 180°C przez około 10 minut (aż ser się rozpuści). Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
Wskazówki:
• Przepis jest odpowiedni dla dzieci 12 msc +
• Do smażenia naleśników najlepiej sprawdzi się nieprzywierająca patelnia naleśnikowa. Jeśli takiej nie masz, konieczne będzie użycie odrobiny tłuszczu do wysmarowania patelni przed rozpoczęciem smażenia.
AUTORKA: Aldona Tyburczy-Pulka (Instagram: @gotujmimatko)