Burgery jęczmienne z marchewką i dynią
SKŁADNIKI:
(na 8 sztuk)
- - kasza jęczmienna 100 g
- - purée z dyni pieczonej lub surowa dynia 100 g
- - marchewka 150 g
- - cebula biała 30 g
- - czosnek 1 ząbek
- - jajko 1 szt.
- - oliwa z oliwek 12 g
- - natka pietruszki 10 g
- - bułka tarta 80 g
- - świeżo mielony pieprz (do smaku)
Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy około 20 minut (w proporcji 1:1). Marchewkę i dynię obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w jednym garnku. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Jeśli korzystamy z purée z pieczonej dyni, gotujemy tylko marchewkę.
Do dużej miski przekładamy ugotowaną i ostudzoną dynię i marchewkę oraz ugotowaną kaszę. Wszystko dokładnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojoną cebulę, przetarty przez praskę czosnek, jajko, oliwę z oliwek, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, pieprz i mieszamy. Wilgotnymi dłońmi nabieramy niewielkie porcje masy i nadajemy im kształt burgera. Smażymy na suchej patelni pod przykryciem, na średnim ogniu, około 10 minut z każdej strony.
AUTORZY: Sylwia i Piotr Źrałka (Instagram: @wspolniejemy.blw)