Burgery jęczmienne z marchewką i dynią



SKŁADNIKI:
(na 8 sztuk)
 

  • - kasza jęczmienna 100 g
  • - purée z dyni pieczonej lub surowa dynia 100 g
  • - marchewka 150 g
  • - cebula biała 30 g
  • - czosnek 1 ząbek
  • - jajko 1 szt.
  • - oliwa z oliwek 12 g
  • - natka pietruszki 10 g
  • - bułka tarta 80 g
  • - świeżo mielony pieprz (do smaku)

Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy około 20 minut (w proporcji 1:1). Marchewkę i dynię obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w jednym garnku. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Jeśli korzystamy z purée z pieczonej dyni, gotujemy tylko marchewkę.

Do dużej miski przekładamy ugotowaną i ostudzoną dynię i marchewkę oraz ugotowaną kaszę. Wszystko dokładnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojoną cebulę, przetarty przez praskę czosnek, jajko, oliwę z oliwek, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, pieprz i mieszamy. Wilgotnymi dłońmi nabieramy niewielkie porcje masy i nadajemy im kształt burgera. Smażymy na suchej patelni pod przykryciem, na średnim ogniu, około 10 minut z każdej strony.


AUTORZY: Sylwia i Piotr Źrałka (Instagram: @wspolniejemy.blw)

Burgery jęczmienne z marchewką i dynią