Bułeczki jagodowo-porzeczkowe
SKŁADNIKI:
(na 12 sztuk)
- - mleko 200 ml
- - drożdze 40 g
- - jagody leśne, porzeczki 300 g
- - mąka orkiszowa jasna 450 g
- - jajka 2 szt.
- - masło 70 g
Wyciągamy wszystkie składniki na godzinę przed pieczeniem, by złapały temperaturę pokojową. W rondelku podgrzewamy mleko (nie zagotowujemy). Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy na 10 min pod przykryciem.
Białka oddzielamy od żółtek. Owoce myjemy i delikatnie osuszamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, masło w temperaturze pokojowej pokrojone na kawałki, wlewamy mleko z drożdżami i mieszamy wszystkie składniki ze sobą przez 2-3 min.
Po tym czasie przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i wyrabiamy, aż przestanie się kleić do rąk (można użyć też robota kuchennego). Następnie dzielimy ciasto na 12 równych części. Z każdej formujemy placka, nakładamy na niego łyżkę owoców i zalepiamy w bułeczkę.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do delikatnego wyrośnięcia na ok. 10 min. Po tym czasie smarujemy je białkiem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach (do zarumienienia).
Rodzicom i starszakom możemy oprószyć cukrem pudrem.
AUTORZY: Sylwia i Piotr Źrałka (Instagram: @wspolniejemy.blw)