Owsiane muffinki z tartym jabłkiem
SKŁADNIKI:
(na 7 muffinek)
- - 100 g płatków owsianych górskich
- - 100 g mleka
- - 2 jajka
- - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- - 100 g jabłka
- - ¼ łyżeczki cynamonu
- - 3 daktyle (należy je wcześniej zalać gorącą wodą i pozostawić w niej na min. 15 minut)
Do malaksera (możesz też użyć blendera, wtedy składniki wsyp do miski) dodaj płatki owsiane, jajka, mleko, proszek do pieczenia, cynamon i daktyle. Zblenduj. Masa nie powinna być gładka, lecz grudkowata. Na koniec zetrzyj jabłko na tarce o dużych oczkach i dodaj je do masy (nie odciskaj soku, dodaj razem z nim). Wszystko wymieszaj, a następnie przełóż masę do formy na muffinki i piecz w 180 stopniach (termoobieg) przez 15 minut. Na wierzchu babeczek możesz ułożyć pokrojone w cienkie plasterki jabłko. Muffinki przechowuj w lodówce. Są równie dobre na drugi dzień.
AUTOR: Natalia Grozalska (Instagram: @zakaznab)