Naleśniki orkiszowe z bananową ricottą
LICZBA PORCJI: 10 sztuk
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut
CIASTO NALEŚNIKOWE
- - mąka orkiszowa jasna 80 g
- - mąka orkiszowa pełnoziarnista 40 g
- - jajko “zerówka” 2 sztuki
- - mleko krowie 3,2% lub napój roślinny 200 ml
- - woda gazowana 60 ml
- - roztopione masło lub olej kokosowy 15 ml
- - cukier 30 g lub erytrytol 25 g
- - sól szczypta
FARSZ
- - ricotta 500 g
- - banan dojrzały 2 sztuki
- - sok z cytryny 2 łyżki
- - skórka z cytryny z ½ sztuki
DODATKOWO
- - pistacje solone garść
- - owoce sezonowe według uznania
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w wysokim naczyniu i mieszamy ręcznie lub przy pomocy miksera, aż powstanie jednolita, gładka masa. Ciasto odstawiamy na blat na 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Banany obieramy, łączymy z sokiem i skórką z cytryny. Blendujemy. Do puree dodajemy ricottę i przy pomocy trzepaczki delikatnie łączymy ze sobą składniki. Powinien powstać gęsty krem. W razie potrzeby farsz można dosłodzić.
Suchą patelnię dobrze rozgrzewamy i smażymy na niej placki, na średnim ogniu. Gotowe smarujemy solidną porcją bananowej ricotty, zwijamy w trójkąty lub ruloniki, układamy na talerzu i posypujemy dużą ilością pokruszonych pistacji. Podajemy od razu po przygotowaniu z ulubionymi owocami sezonowymi.
Zawinięte naleśniki możemy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez 2-3 dni.
AUTORKA: EDYTA PRZEKOP (Instagram: Coś Słodkiego - Facebook: Coś Słodkiego)