Naleśniki orkiszowe z bananową ricottą



LICZBA PORCJI: 10 sztuk

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut

 

CIASTO NALEŚNIKOWE
 

  • - mąka orkiszowa jasna 80 g
  • - mąka orkiszowa pełnoziarnista 40 g
  • - jajko “zerówka” 2 sztuki
  • - mleko krowie 3,2% lub napój roślinny 200 ml
  • - woda gazowana 60 ml
  • - roztopione masło lub olej kokosowy 15 ml
  • - cukier 30 g lub erytrytol 25 g
  • - sól szczypta

FARSZ
 

  • - ricotta 500 g
  • - banan dojrzały 2 sztuki
  • - sok z cytryny 2 łyżki
  • - skórka z cytryny z ½ sztuki

DODATKOWO
 

  • - pistacje solone garść
  • - owoce sezonowe według uznania

 

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w wysokim naczyniu i mieszamy ręcznie lub przy pomocy miksera, aż powstanie jednolita, gładka masa. Ciasto odstawiamy na blat na 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Banany obieramy, łączymy z sokiem i skórką z cytryny. Blendujemy. Do puree dodajemy ricottę i przy pomocy trzepaczki delikatnie łączymy ze sobą składniki. Powinien powstać gęsty krem. W razie potrzeby farsz można dosłodzić.

Suchą patelnię dobrze rozgrzewamy i smażymy na niej placki, na średnim ogniu. Gotowe smarujemy solidną porcją bananowej ricotty, zwijamy w trójkąty lub ruloniki, układamy na talerzu i posypujemy dużą ilością pokruszonych pistacji. Podajemy od razu po przygotowaniu z ulubionymi owocami sezonowymi.

Zawinięte naleśniki możemy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez 2-3 dni.


AUTORKA: EDYTA PRZEKOP  (Instagram: Coś Słodkiego - Facebook: Coś Słodkiego)

Naleśniki orkiszowe z bananową ricottą
Naleśniki orkiszowe z bananową ricottą