Orkiszowy omlet szarlotka



SKŁADNIKI:
(porcja dla mamy i dziecka)
 

  • - 2 jajka
  • - 110 ml maślanki
  • - 80 g mąki orkiszowej
  • - 15 g budyniu bez cukru
  • - szczypta proszku do pieczenia
  • - 150 g jabłka
  • - ½ łyżeczki cynamonu
  • - masło
  • - masło orzechowe (opcjonalnie)

Jabłko obierz i pokrój w kostkę. W misce wymieszaj pozostałe składniki (oprócz masła), tak by powstała gładka masa. Dodaj do niej pokrojone jabłko i ponownie wymieszaj.

Smaż omlet na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości masła (ale bez niego też wyjdzie), z dwóch stron, pod przykrywką. Obróć go dopiero wtedy, gdy jego powierzchnia zrobi się matowa i wyjdą bąbelki. Przed podaniem dziecku ostudź i pokrój na mniejsze kawałki. 


AUTOR: Olena Kuszczuk (Instagram: @mamagotuje_blw)

Orkiszowy omlet szarlotka