Orkiszowy omlet szarlotka
SKŁADNIKI:
(porcja dla mamy i dziecka)
- - 2 jajka
- - 110 ml maślanki
- - 80 g mąki orkiszowej
- - 15 g budyniu bez cukru
- - szczypta proszku do pieczenia
- - 150 g jabłka
- - ½ łyżeczki cynamonu
- - masło
- - masło orzechowe (opcjonalnie)
Jabłko obierz i pokrój w kostkę. W misce wymieszaj pozostałe składniki (oprócz masła), tak by powstała gładka masa. Dodaj do niej pokrojone jabłko i ponownie wymieszaj.
Smaż omlet na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości masła (ale bez niego też wyjdzie), z dwóch stron, pod przykrywką. Obróć go dopiero wtedy, gdy jego powierzchnia zrobi się matowa i wyjdą bąbelki. Przed podaniem dziecku ostudź i pokrój na mniejsze kawałki.
AUTOR: Olena Kuszczuk (Instagram: @mamagotuje_blw)