Makaron z sosem z pieczonych warzyw i burratą
SKŁADNIKI:
(4 porcje):
- - 2 papryki (350 g)
- - 1 mała cukinia (200 g)
- - 1 mały bakłażan (200 g)
- - 3 pomidory (400 g)
- - 1 cebula (100 g)
- - 1 główka czosnku
- - 30 g oliwy z oliwek
- - przyprawy: bazylia, pieprz, sól, chili
- - 240 g makaronu żytniego
- - 250 g burraty
1. Warzywa umyj, pokrój, polej oliwą i zapiecz w piekarniku (30 minut, 180°, góra-dół).
2. Upieczone warzywa przełóż do blendera, dodaj przyprawy i zblenduj.
3. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
4. Na talerz przełóż makaron, dodaj sos oraz ser burrata.
*Jeśli planujesz przygotować obiad tylko dla siebie, pozostałą porcję sosu możesz zamrozić. Dzięki temu zaoszczędzisz czas, przygotowując obiad w przyszłości.
Wartości odżywcze:
1 porcja (1/4 całości): E: 497 kcal | B: 16,8 g | T: 21,6 g | W: 58,7 g
4 porcje (całość): E: 1989 kcal | B: 67,1 g | T: 86,3 g | W: 234,7 g
AUTOR: Dominika Szałajko (Instagram: @doomifit)
