Makaron z sosem z pieczonych warzyw i burratą



SKŁADNIKI:

(4 porcje):
 

  • - 2 papryki (350 g) 
  • - 1 mała cukinia (200 g) 
  • - 1 mały bakłażan (200 g) 
  • - 3 pomidory (400 g) 
  • - 1 cebula (100 g) 
  • - 1 główka czosnku 
  • - 30 g oliwy z oliwek 
  • - przyprawy: bazylia, pieprz, sól, chili 
  • - 240 g makaronu żytniego 
  • - 250 g burraty 

1. Warzywa umyj, pokrój, polej oliwą i zapiecz w piekarniku (30 minut, 180°, góra-dół).

2. Upieczone warzywa przełóż do blendera, dodaj przyprawy i zblenduj.

3. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.

4. Na talerz przełóż makaron, dodaj sos oraz ser burrata.

*Jeśli planujesz przygotować obiad tylko dla siebie, pozostałą porcję sosu możesz zamrozić. Dzięki temu zaoszczędzisz czas, przygotowując obiad w przyszłości.


Wartości odżywcze:

1 porcja (1/4 całości): E: 497 kcal | B: 16,8 g | T: 21,6 g | W: 58,7 g 

4 porcje (całość): E: 1989 kcal | B: 67,1 g | T: 86,3 g | W: 234,7 g


AUTOR: Dominika Szałajko (Instagram: @doomifit)

Makaron z sosem z pieczonych warzyw i burratą