Domowy chleb pszenny na drożdżach



LICZBA PORCJI: 1 bochenek

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut + czas dojrzewania, wyrastania i pieczenia

 

ROZCZYN
 

  • - drożdże instant 1 g
  • - mąka pszenna chlebowa 50 g
  • - woda letnia 50 ml

CIASTO WŁAŚCIWE
 

  • - mąka pszenna chlebowa 470 g
  • - woda letnia 335 ml
  • - sól 15 g

 

Dzień przed pieczeniem chleba, najlepiej o 10 rano, przygotowujemy rozczyn. Łączymy ze sobą drożdże, mąkę oraz letnią wodę, dokładnie mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na blat kuchenny na 8 godzin.

Przygotowujemy ciasto właściwe. W misie miksera planetarnego umieszczamy mąkę, wyrośnięty rozczyn, wodę oraz sól. Całość mieszamy na niższych obrotach, a następnie wyrabiamy przez 8-10 minut. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrastania (pod lnianą ściereczką na blacie kuchennym). 

Po upływie 30 minut przechodzimy do pierwszego składania. Ręce moczymy w wodzie, ciasto chlebowe składamy na skos (z czterech stron). Sięgamy do dna i zaciągamy ciasto na wierzch. Czynność powtarzamy 5 razy. Gdy ciasto będzie się zbyt mocno kleiło możemy podsypać je odrobiną mąki pszennej. Po pierwszym składaniu ciasto chlebowe odstawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Składanie powtarzamy jeszcze 3 razy (co 3 minut). Po ostatnim składaniu (czyli po dwóch godzinach wyrastania), ciasto odstawiamy na blat jeszcze na 60 minut. 

Przygotowujemy koszyczek do wyrastania chleba lub sitko wyłożone lnianą ściereczką, wysypujemy je mąką ziemniaczaną. Na blat kuchenny posypujemy również odrobinę mąki ziemniaczanej i wykładamy wyrośnięte ciasto. Składamy je ostatni raz (w razie potrzeby podsypujemy mąką), zwijamy w rulon i przekładamy do koszyczka. Brzegi zaciągamy do góry, sklejamy ze sobą, tak by uformować bochenek chleba. Wierzch ponownie posypujemy mąką. Następnie koszyczek przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki (temperatura 2 stopnie) na 10-12 godzin.

W dniu pieczenia, najlepiej między 7.00 a 9.00 rano, żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne o średnicy minimum 23 centymetry wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni (nie przykrywamy garnka, tylko pokrywkę opieramy o jego bok) i zostawiamy w środku na 40 minut.

Rozgrzany garnek ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Wyrośnięty chleb wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy ściereczkę i przekładamy go z koszyczka na deskę z papierem do pieczenia (najlepiej deskę z papierem odwrócić do góry nogami, przykryć koszyczek i cały szybko odwrócić) i wkładamy do garnka. Wierzch nacinamy bardzo ostrym nożem. Garnek przykrywamy i wstawiamy chleb do piekarnika. W temperaturze 240 stopni pieczemy chleb przez 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy przez kolejne 20-25 minut aż wierzch będzie mocno rumiany. Chleb wyjmujemy i studzimy na kratce.


AUTORKA: EDYTA PRZEKOP  (Instagram: Coś Słodkiego - Facebook: Coś Słodkiego)

Domowy chleb pszenny na drożdżach
Domowy chleb pszenny na drożdżach
Domowy chleb pszenny na drożdżach