Kluski leniwe z masłem i owocami
SKŁADNIKI:
(2 porcje):
Kluski:
- - 250 g twarogu półtłustego
- - 50 g mąki orkiszowej jasnej (+ 10 g do podsypywania)
- - 10 g skrobi ziemniaczanej
- - 1 jajko
- - 1 łyżka erytrytolu
- - szczypta soli
Dodatki:
- - 15 g masła
- - 150 g ulubionych owoców
1. Wszystkie składniki na kluski umieść w misce, wymieszaj i wyrób ciasto.
2. Blat podsyp mąką, ciasto rozwałkuj dłońmi, formując wałek. Pokrój je na kawałki o długości ok. 2 cm.
3. Kluski wrzucaj na gotującą się, osoloną wodę i gotuj ok. 3 minuty od wypłynięcia.
4. Zjedz z roztopionym masłem i owocami.
Wartości odżywcze:
1 porcja (½ całości): E: 365 kcal | B: 25,1 g | T: 14,5 g | W: 33,5 g
2 porcje (całość): E: 730 kcal | B: 50,2 g | T: 29,0 g | W: 67,0 g
AUTOR: Dominika Szałajko (Instagram: @doomifit)
