Kluski leniwe z masłem i owocami



SKŁADNIKI:

(2 porcje):

Kluski:
 

  • - 250 g twarogu półtłustego 
  • - 50 g mąki orkiszowej jasnej (+ 10 g do podsypywania)
  • - 10 g skrobi ziemniaczanej 
  • - 1 jajko 
  • - 1 łyżka erytrytolu 
  • - szczypta soli

​Dodatki:
 

  • - 15 g masła 
  • - 150 g ulubionych owoców
     

1. Wszystkie składniki na kluski umieść w misce, wymieszaj i wyrób ciasto.

2. Blat podsyp mąką, ciasto rozwałkuj dłońmi, formując wałek. Pokrój je na kawałki o długości ok. 2 cm. 

3. Kluski wrzucaj na gotującą się, osoloną wodę i gotuj ok. 3 minuty od wypłynięcia. 

4. Zjedz z roztopionym masłem i owocami. 


Wartości odżywcze:

1 porcja (½ całości): E: 365 kcal | B: 25,1 g | T: 14,5 g | W: 33,5 g

2 porcje (całość): E: 730 kcal | B: 50,2 g | T: 29,0 g | W: 67,0 g


AUTOR: Dominika Szałajko (Instagram: @doomifit)

Kluski leniwe z masłem i owocami