Tortilla pełnoziarnista z kurczakiem, warzywami i serkiem kremowym



SKŁADNIKI:
(1 porcja)
 

  • - tortilla pełnoziarnista – 62 g (1 sztuka)
  • - serek kremowy naturalny – 30 g (3 łyżki)
  • - szpinak baby – 20 g (1 garść)
  • - czosnek – 3 g (1 mały ząbek)
  • - pierś z kurczaka – 100 g
  • - oregano suszone – ¼ łyżeczki
  • - oliwa z oliwek – 2 łyżeczki
  • - pomidory suszone w oleju (po odsączeniu) – 4 sztuki
  • - papryka żółta – 50 g (ok. ⅓ średniej sztuki)
  • - papryka czerwona – 50 g (ok. ⅕ dużej sztuki)
  • - pomidor czerwony – 50 g (½ małej sztuki)

1. Posiekaj drobno czosnek oraz suszone pomidory.

2. Warzywa pokrój w słupki.

3. Pierś z kurczaka pokrój w paski, dopraw ulubionymi przyprawami (np. gyros lub oregano) i podsmaż na oliwie z dodatkiem suszonych pomidorów oraz czosnku.

4. Posmaruj tortillę serkiem kremowym, ułóż na niej liście szpinaku, warzywa oraz usmażonego kurczaka.

5. Zawiń tortillę i podgrilluj z obu stron, aż się zarumieni.

Wartości odżywcze: E: 428 kcal | B: 33,3 g | T: 14 g | W: 39,3 g


AUTOR: Rafał Wargocki (Instagram: @dietetyk_rafalwargocki)

Tortilla pełnoziarnista z kurczakiem, warzywami i serkiem kremowym