Tortilla pełnoziarnista z kurczakiem, warzywami i serkiem kremowym
SKŁADNIKI:
(1 porcja)
- - tortilla pełnoziarnista – 62 g (1 sztuka)
- - serek kremowy naturalny – 30 g (3 łyżki)
- - szpinak baby – 20 g (1 garść)
- - czosnek – 3 g (1 mały ząbek)
- - pierś z kurczaka – 100 g
- - oregano suszone – ¼ łyżeczki
- - oliwa z oliwek – 2 łyżeczki
- - pomidory suszone w oleju (po odsączeniu) – 4 sztuki
- - papryka żółta – 50 g (ok. ⅓ średniej sztuki)
- - papryka czerwona – 50 g (ok. ⅕ dużej sztuki)
- - pomidor czerwony – 50 g (½ małej sztuki)
1. Posiekaj drobno czosnek oraz suszone pomidory.
2. Warzywa pokrój w słupki.
3. Pierś z kurczaka pokrój w paski, dopraw ulubionymi przyprawami (np. gyros lub oregano) i podsmaż na oliwie z dodatkiem suszonych pomidorów oraz czosnku.
4. Posmaruj tortillę serkiem kremowym, ułóż na niej liście szpinaku, warzywa oraz usmażonego kurczaka.
5. Zawiń tortillę i podgrilluj z obu stron, aż się zarumieni.
Wartości odżywcze: E: 428 kcal | B: 33,3 g | T: 14 g | W: 39,3 g
AUTOR: Rafał Wargocki (Instagram: @dietetyk_rafalwargocki)
