Pełnoziarniste pancakes na skrzyrze waniliowym



SKŁADNIKI:
(na 12 sztuk)
 

Pancakes:
 

  • - skyr waniliowy – 450 g (3 opakowania)
  • - jajka – 2 szt., rozm. M
  • - mąka pszenna typ 1850 – 120 g (ok. 12 łyżek)
  • - oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • - proszek do pieczenia – szczypta
  • - cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
  • - ekstrakt waniliowy – kropla

Dodatki:
 

  • - skyr naturalny – 75 g
  • - porzeczki czerwone – 100 g
  • - borówki – 100 g
  • - jeżyny – 40 g
  • - orzechy brazylijskie – 15 g

1. Zmiksuj wszystkie składniki na ciasto na gładką masę (oliwę wlej do środka).

2. Smaż na suchej patelni do zarumieniania z obu stron.

3. Zjedz z ulubionymi dodatkami.
 

Wartości odżywcze (na porcję, czyli 3 sztuki): E: 517 kcal | B: 31 g | T: 16 g | W: 55 g


AUTOR: Rafał Wargocki (Instagram: @dietetyk_rafalwargocki)

Pełnoziarniste pancakes na skrzyrze waniliowym