Pełnoziarniste pancakes na skrzyrze waniliowym
SKŁADNIKI:
(na 12 sztuk)
Pancakes:
- - skyr waniliowy – 450 g (3 opakowania)
- - jajka – 2 szt., rozm. M
- - mąka pszenna typ 1850 – 120 g (ok. 12 łyżek)
- - oliwa z oliwek – 1 łyżka
- - proszek do pieczenia – szczypta
- - cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
- - ekstrakt waniliowy – kropla
Dodatki:
- - skyr naturalny – 75 g
- - porzeczki czerwone – 100 g
- - borówki – 100 g
- - jeżyny – 40 g
- - orzechy brazylijskie – 15 g
1. Zmiksuj wszystkie składniki na ciasto na gładką masę (oliwę wlej do środka).
2. Smaż na suchej patelni do zarumieniania z obu stron.
3. Zjedz z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze (na porcję, czyli 3 sztuki): E: 517 kcal | B: 31 g | T: 16 g | W: 55 g
AUTOR: Rafał Wargocki (Instagram: @dietetyk_rafalwargocki)
