Grzanka z awokado i jajkiem sadzonym
LICZBA PORCJI: 2 porcje
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
- - awokado dojrzałe ½ sztuki
- - czosnek 1 ząbek
- - sok z limonki 1 łyżka
- - sól szczypta
- - pieprz czarny szczypta + do podania
- - pomidor malinowy ½ sztuki
- - sałata masłowa 2 liście
- - boczek wędzony parzony 6 plastrów (opcjonalnie)
- - domowy chleb pszenny 2 grube kromki (przepis znajdziecie tutaj)
- - jajko “zerówka” 2 sztuki
- - majonez 2 łyżeczki
- - koperek do podania
Awokado obieramy, przekładamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, sól oraz pieprz i rozcieramy widelcem tworząc pastę.
Pomidora kroimy w grube plastry, sałatę dokładnie oczyszczamy.
Jeśli dodajemy do grzanek boczek, to plastry mięsa układamy na suchej, rozgrzanej patelni i smażymy je na złoty kolor. Boczek zdejmujemy z patelni i przekładamy na ręcznik papierowy. Z patelni zlewamy wytopiony tłuszcz i umieszczamy na niej kromki chleba. Podsmażamy aż będą chrupiące. Na tej samej patelni smażymy jajka.
Grzanki smarujemy odrobiną majonezu, kładziemy liść sałaty, na każdą kanapkę wykładamy po połowie pasty z awokado, pomidora, chrupiącego boczku i po jajku sadzonym. Wierzch posypujemy świeżym koperkiem i czarnym pieprzem. Podajemy od razu po przygotowaniu.
AUTORKA: EDYTA PRZEKOP (Instagram: Coś Słodkiego - Facebook: Coś Słodkiego)