Grzanka z awokado i jajkiem sadzonym



LICZBA PORCJI: 2 porcje

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut

 

  • - awokado dojrzałe ½ sztuki
  • - czosnek 1 ząbek
  • - sok z limonki 1 łyżka
  • - sól szczypta
  • - pieprz czarny szczypta + do podania
  • - pomidor malinowy ½ sztuki
  • - sałata masłowa 2 liście
  • - boczek wędzony parzony 6 plastrów (opcjonalnie)
  • - domowy chleb pszenny 2 grube kromki (przepis znajdziecie tutaj)
  • - jajko “zerówka” 2 sztuki
  • - majonez 2 łyżeczki
  • - koperek do podania

 

Awokado obieramy, przekładamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, sól oraz pieprz i rozcieramy widelcem tworząc pastę.

Pomidora kroimy w grube plastry, sałatę dokładnie oczyszczamy.

Jeśli dodajemy do grzanek boczek, to plastry mięsa układamy na suchej, rozgrzanej patelni i smażymy je na złoty kolor. Boczek zdejmujemy z patelni i przekładamy na ręcznik papierowy.  Z patelni zlewamy wytopiony tłuszcz i umieszczamy na niej kromki chleba. Podsmażamy aż będą chrupiące. Na tej samej patelni smażymy jajka.

Grzanki smarujemy odrobiną majonezu, kładziemy liść sałaty, na każdą kanapkę wykładamy po połowie pasty z awokado, pomidora, chrupiącego boczku i po jajku sadzonym. Wierzch posypujemy świeżym koperkiem i czarnym pieprzem. Podajemy od razu po przygotowaniu.


AUTORKA: EDYTA PRZEKOP  (Instagram: Coś Słodkiego - Facebook: Coś Słodkiego)

Grzanka z awokado i jajkiem sadzonym
Grzanka z awokado i jajkiem sadzonym