Makaron z kurczakiem, szpinakiem, papryką i suszonymi pomidorami



SKŁADNIKI:
(na 1 porcję)
 

  • - makaron penne pełnoziarnisty – 50 g
  • - pierś z kurczaka (bez skóry) – 100 g
  • - szpinak baby – 100 g
  • - masło – 5 g (ok. ½ łyżeczki)
  • - oliwa z oliwek – 8 g (1 łyżka)
  • - cebula – 70 g (1 mała sztuka)
  • - czosnek – 3 g (1 mały ząbek)
  • - sok z jednej całej cytryny
  • - bazylia świeża – 3 listki
  • - papryka zielona – 50 g (ok. 1/5 dużej sztuki)
  • - papryka żółta – 50 g (ok. 1/3 średniej sztuki)
  • - papryka czerwona – 50 g (ok. 1/5 dużej sztuki)
  • - suszone pomidory w oleju (po odsączeniu) – 15 g (ok. 5 sztuk)
  • - erytrytol – szczypta
  • - sól i pieprz

1. Ugotuj makaron al dente.

2. Oczyść pierś z kurczaka, pokrój ją w paski i zamarynuj w odrobinie oliwy, soli oraz pieprzu. 

3. Umyj i pokrój warzywa: papryki i suszone pomidory w paski, cebulę w piórka, a czosnek w cienkie plasterki. 

4. Na rozgrzaną patelnię wrzuć kurczaka i smaż, aż lekko się zarumieni. 

5. Dodaj cebulę, czosnek, papryki, suszone pomidory oraz szpinak i podsmaż chwilę, aż warzywa zmiękną. 

6. Wlej sok z cytryny, dodaj odrobinę wody oraz erytrytol i duś kilka minut, aby sos się zredukował. Następnie dodaj zimne masło i wymieszaj. 

7. Wrzuć ugotowany makaron na patelnię i wszystko dokładnie połącz.

8. Podawaj ze świeżą bazylią. 

Wartości odżywcze: E: 508 kcal | B: 35 g | T: 18 g | W: 50 g


AUTOR: Rafał Wargocki (Instagram: @dietetyk_rafalwargocki)

Makaron z kurczakiem, szpinakiem, papryką i suszonymi pomidorami