Makaron z kurczakiem, szpinakiem, papryką i suszonymi pomidorami
SKŁADNIKI:
(na 1 porcję)
- - makaron penne pełnoziarnisty – 50 g
- - pierś z kurczaka (bez skóry) – 100 g
- - szpinak baby – 100 g
- - masło – 5 g (ok. ½ łyżeczki)
- - oliwa z oliwek – 8 g (1 łyżka)
- - cebula – 70 g (1 mała sztuka)
- - czosnek – 3 g (1 mały ząbek)
- - sok z jednej całej cytryny
- - bazylia świeża – 3 listki
- - papryka zielona – 50 g (ok. 1/5 dużej sztuki)
- - papryka żółta – 50 g (ok. 1/3 średniej sztuki)
- - papryka czerwona – 50 g (ok. 1/5 dużej sztuki)
- - suszone pomidory w oleju (po odsączeniu) – 15 g (ok. 5 sztuk)
- - erytrytol – szczypta
- - sól i pieprz
1. Ugotuj makaron al dente.
2. Oczyść pierś z kurczaka, pokrój ją w paski i zamarynuj w odrobinie oliwy, soli oraz pieprzu.
3. Umyj i pokrój warzywa: papryki i suszone pomidory w paski, cebulę w piórka, a czosnek w cienkie plasterki.
4. Na rozgrzaną patelnię wrzuć kurczaka i smaż, aż lekko się zarumieni.
5. Dodaj cebulę, czosnek, papryki, suszone pomidory oraz szpinak i podsmaż chwilę, aż warzywa zmiękną.
6. Wlej sok z cytryny, dodaj odrobinę wody oraz erytrytol i duś kilka minut, aby sos się zredukował. Następnie dodaj zimne masło i wymieszaj.
7. Wrzuć ugotowany makaron na patelnię i wszystko dokładnie połącz.
8. Podawaj ze świeżą bazylią.
Wartości odżywcze: E: 508 kcal | B: 35 g | T: 18 g | W: 50 g
AUTOR: Rafał Wargocki (Instagram: @dietetyk_rafalwargocki)
