Naleśniki pełnoziarniste z twarogiem i owocami
SKŁADNIKI:
(na 8 sztuk)
Naleśniki:
- - mąka pszenna typ 1850 – 160 g (16 łyżek)
- - mąka pszenna typ 550 – 30 g (2 czubate łyżki)
- - jajka – 100 g (kl. M, 2 sztuki)
- - mleko 1,5% tłuszczu, bez laktozy – 250 g (1 szklanka)
- - woda wysokozmineralizowana – 125 g (0,5 szklanki)
- - oliwa z oliwek – 8 g (1 łyżka)
Farsz i dodatki:
- - ser twarogowy półtłusty – 100 g (0,5 kostki)
- - skyr waniliowy – 75 g (0,5 opakowania)
- - maliny – 100 g
- - borówki – 100 g
- - syrop klonowy – 10 g (1 łyżka)
1. Wymieszaj mąkę z odrobiną soli.
2. Dodaj jaja, mleko, oliwę i wodę.
3. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej więcej wody (jest to zależne od gradacji mąki).
4. Usmaż naleśniki na suchej patelni.
5. Ser twarogowy wymieszaj ze skyrem i wykorzystaj jako farsz.
6. Naleśniki podawaj z owocami i syropem klonowym.
Wartości odżywcze (na porcję, czyli 2 sztuki): E: 560 kcal | B: 38,7 g | T: 11,7 g | W: 68,3 g
AUTOR: Rafał Wargocki (Instagram: @dietetyk_rafalwargocki)
