Kanapka z domowym zielonym pesto i mozzarellą



SKŁADNIKI:
 

Kanapka:
 

  • - bułka grahamka – 70 g (1 sztuka)
  • - mozzarella lekka – 62 g (0,5 kulki)
  • - pomidor czerwony – 80 g (0,3 dużej sztuki)
  • - bazylia świeża – 2 listki
  • - rukola – 30 g (2 garście)
  • - domowe pesto zielone – 1 łyżka
  • - ogórek – 30 g (0,5 sztuki)
  • - papryka czerwona – 37,5 g (0,25 średniej sztuki)

Domowe pesto szpinak-rukola-bazylia z nerkowcami:
 

  • - bazylia świeża – 20 g (20 listków)
  • - szpinak – 80 g (4 garście)
  • - parmezan – 32 g (4 łyżki)
  • - oliwa z oliwek – 72 g (8 łyżek)
  • - sok ze świeżej cytryny – 12 g (z 0,25 cytryny)
  • - sól morska jodowana – szczypta
  • - pieprz czarny – szczypta
  • - orzechy nerkowca – 15 g (1 łyżka)
  • - czosnek – 0,8 g (0,25 małego ząbka)
  • - rukola – 4,5 g (3 garście)

1. Wszystkie składniki na pesto zmiksuj na gładką masę.

2. Z podanych składników przygotuj kanapkę.

 

Wartości odżywcze: E: 382 kcal | B: 22,2 g | T: 13 g | W: 41 g


AUTOR: Rafał Wargocki (Instagram: @dietetyk_rafalwargocki)

Kanapka z domowym zielonym pesto i mozzarellą