Kanapka z domowym zielonym pesto i mozzarellą
SKŁADNIKI:
Kanapka:
- - bułka grahamka – 70 g (1 sztuka)
- - mozzarella lekka – 62 g (0,5 kulki)
- - pomidor czerwony – 80 g (0,3 dużej sztuki)
- - bazylia świeża – 2 listki
- - rukola – 30 g (2 garście)
- - domowe pesto zielone – 1 łyżka
- - ogórek – 30 g (0,5 sztuki)
- - papryka czerwona – 37,5 g (0,25 średniej sztuki)
Domowe pesto szpinak-rukola-bazylia z nerkowcami:
- - bazylia świeża – 20 g (20 listków)
- - szpinak – 80 g (4 garście)
- - parmezan – 32 g (4 łyżki)
- - oliwa z oliwek – 72 g (8 łyżek)
- - sok ze świeżej cytryny – 12 g (z 0,25 cytryny)
- - sól morska jodowana – szczypta
- - pieprz czarny – szczypta
- - orzechy nerkowca – 15 g (1 łyżka)
- - czosnek – 0,8 g (0,25 małego ząbka)
- - rukola – 4,5 g (3 garście)
1. Wszystkie składniki na pesto zmiksuj na gładką masę.
2. Z podanych składników przygotuj kanapkę.
Wartości odżywcze: E: 382 kcal | B: 22,2 g | T: 13 g | W: 41 g
AUTOR: Rafał Wargocki (Instagram: @dietetyk_rafalwargocki)
