Budyń owsiany
LICZBA PORCJI: 2 porcje
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
- - płatki owsiane górskie 40 g
- - mleko roślinne lub tłuste mleko krowie 250 ml + 50 ml
- - sól szczypta
- - proszek budyniowy waniliowy 15 g
- - cukier trzcinowy lub inne słodzidło 1 łyżka
- - ekstrakt waniliowy ½ łyżeczki
- - ulubione owoce sezonowe według uznania
- - ulubione orzechy według uznania
- - gorzka czekolada według uznania
- - masło orzechowe lub krem z białej czekolady opcjonalnie
Płatki owsiane mielimy na grubą mąkę, przesypujemy do małego garnka i zalewamy szklanką mleka. Wsypujemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu przez 5-6 minut.
W tym czasie pozostałe mleko łączymy z cukrem, ekstraktem i proszkiem budyniowym. Małym strumieniem wlewamy budyń do garnka z płatkami i energicznie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez kolejne 2 minuty, aż całość odpowiednio zgęstnieje. Pilnujemy jednak, aby budyń się nie przypalił. Zdejmujemy garnek z ognia.
Ulubione owoce myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy rozdrabniamy, czekoladę kroimy w małą kosteczkę. Ciepłą owsiankę budyniową przelewamy do dwóch miseczek. Wierzch dekorujemy owocami, orzechami i kawałkami czekolady. Jeśli chcemy, możemy dodać łyżkę masła orzechowego lub kremu z białej czekolady. Podajemy od razu po przygotowaniu.
AUTORKA: EDYTA PRZEKOP (Instagram: Coś Słodkiego - Facebook: Coś Słodkiego)