Budyń owsiany



LICZBA PORCJI: 2 porcje

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut

 

  • - płatki owsiane górskie 40 g
  • - mleko roślinne lub tłuste mleko krowie 250 ml + 50 ml
  • - sól szczypta
  • - proszek budyniowy waniliowy 15 g
  • - cukier trzcinowy lub inne słodzidło 1 łyżka
  • - ekstrakt waniliowy ½ łyżeczki
  • - ulubione owoce sezonowe według uznania
  • - ulubione orzechy według uznania
  • - gorzka czekolada według uznania
  • - masło orzechowe lub krem z białej czekolady opcjonalnie

 

Płatki owsiane mielimy na grubą mąkę, przesypujemy do małego garnka i zalewamy szklanką mleka. Wsypujemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu przez 5-6 minut. 

W tym czasie pozostałe mleko łączymy z cukrem, ekstraktem i proszkiem budyniowym. Małym strumieniem wlewamy budyń do garnka z płatkami i energicznie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez kolejne 2 minuty, aż całość odpowiednio zgęstnieje. Pilnujemy jednak, aby budyń się nie przypalił. Zdejmujemy garnek z ognia.

Ulubione owoce myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy rozdrabniamy, czekoladę kroimy w małą kosteczkę. Ciepłą owsiankę budyniową przelewamy do dwóch miseczek. Wierzch dekorujemy owocami, orzechami i kawałkami czekolady. Jeśli chcemy, możemy dodać łyżkę masła orzechowego lub kremu z białej czekolady. Podajemy od razu po przygotowaniu.


AUTORKA: EDYTA PRZEKOP  (Instagram: Coś Słodkiego - Facebook: Coś Słodkiego)

Budyń owsiany
Budyń owsiany
Budyń owsiany