Domowy burger wołowy z sosem z zielonego pieprzu



LICZBA PORCJI: 2 porcje

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut

 

KARMELIZOWANA CEBULA
 

  • - cebula żółta 1 mała sztuka
  • - masło 15 g
  • - sól ⅓ łyżeczki
  • - ocet balsamiczny 20 ml
  • - cukier trzcinowy 5 g

SOS Z ZIELONEGO PIEPRZU
 

  • - szalotka 3/4 sztuki
  • - masło 8 g
  • - zielony pieprz ziarnisty 1 łyżeczka
  • - whisky 20 ml
  • - śmietanka 30 % 90 ml
  • - sok z cytryny 1 łyżeczka
  • - sól do smaku
  • - pieprz czarny świeżo mielony do smaku

BURGER WOŁOWY
 

  • - karczek wołowy grubo zmielony 440 g
  • - szalotka ¼ sztuki
  • - sos Worcestershire 20 ml
  • - musztarda Dijon 10 g
  • - sól ¾ łyżeczki
  • - papryka ostra szczypta
  • - pieprz czarny mielony ½ łyżeczki

DODATKOWO
 

  • - boczek wędzony surowy 6 plastrów
  • - maślana broiche z sezamem 2 sztuki
  • - ser mimolette 4 plastry
  • - majonez 20 g
  • - ketchup 20 g
  • - sałata masłowa 4 listki
  • - pomidor malinowy 1 sztuka
  • - ogórek małosolny 2 sztuki
  • - czerwona cebula ⅓ sztuki

 

Żółtą cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, solimy i smażymy na małym ogniu przez 12 minut. Często mieszamy, żeby się nie przypaliła. Dodajemy ocet balsamiczny oraz brązowy cukier. Smażymy jeszcze przez 2 minuty i gotową zdejmujemy z patelni. Studzimy.

Szalotkę obieramy i bardzo drobno siekamy. W małym rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę. Gdy zacznie się szklić dodajemy ziarna zielonego pieprzu. Po kolejnej minucie wlewamy whisky i czekamy aż co najmniej połowa alkoholu odparuje. Wtedy do garnka dodajemy śmietanę, sok z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia.

Schłodzone mięso wołowe łączymy z drobno posiekaną szalotką, sosem Worcestershire, musztardą oraz przyprawami. Wyrabiamy zwartą masę mięsną, dzielimy ją na pół, formujemy dwa burgery wielkości bułek i wstawiamy je do lodówki na 5 minut.

W tym czasie myjemy i osuszamy warzywa. Pomidora kroimy w grube plastry, ogórka i czerwoną cebulę w cieńsze plasterki. Na suchej patelni smażymy boczek na złoty kolor. Wytopiony nadmiar tłuszczu zlewamy. Brioche przekrawamy na pół i grillujemy na patelni po smażeniu boczku. Następnie na tej samej patelni smażymy burgery. Po 2,5 - 3 minuty z każdej strony (w zależności od tego, jaki chcemy mieć stopień wysmażenia). Gdy burgera przewrócimy, układamy na nim karmelizowaną cebulkę i po dwa plastry sera. Patelnię przykrywamy i smażymy do upływu 3 minut. Zdejmujemy z patelni i dajemy mu 3 minuty żeby odpoczął.

Dolną część bułki smarujemy ketchupem, górną majonezem. Składamy burgera - zaczynamy od listków sałaty, następnie kładziemy ogórka, boczek, usmażone mięso z serem, które polewamy solidną porcją sosu z zielonego pieprzu. Kolejno dodajemy pomidora oraz czerwoną cebulę, przykrywamy drugą częścią bułki. Przebijamy burgera wykałaczką, żeby był stabilny. Podajemy od razu po przygotowaniu. Dobrze smakuje z domowymi frytkami z batata upieczonymi z dodatkiem chili i wędzonej papryki.


AUTORKA: EDYTA PRZEKOP  (Instagram: Coś Słodkiego - Facebook: Coś Słodkiego)

Domowy burger wołowy z sosem z zielonego pieprzu
Domowy burger wołowy z sosem z zielonego pieprzu
Domowy burger wołowy z sosem z zielonego pieprzu