Flatbread z prosciutto i rukolą
LICZBA PORCJI: 3 porcje
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut + czas wyrastania ciasta
FLATBREAD
- - woda letnia 90 ml
- - świeże drożdże 15 g
- - cukier 5 g
- - mąka pszenna pełnoziarnista 100 g
- - mąka pszenna typ 450 80 g
- - sól 8 g
DODATKOWO
- - śmietana 30 % 90 ml
- - serek mascarpone 30 g
- - zioła prowansalskie 1 łyżeczka
- - czosnek granulowany ⅓ łyżeczki
- - prosciutto 90 g
- - rukola 30 g
- - pomidorki koktajlowe 120 g
- - winogrona 60 g
- - orzech włoski 25 g
- - parmezan 30 g
- - świeżo mielony pieprz czarny do podania
Do letniej wody wrzucamy rozkruszone drożdże, wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Obie mąki przesiewamy do misy miksera planetarnego, dodajemy sól, wlewamy rozczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto przez 4-5 minut. Możemy również wyrobić ciasto ręcznie, zajmie to wtedy około 15-20 minut. Gotowe przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Słodką śmietankę łączymy z mascarpone, ziołami prowansalskimi i czosnkiem granulowanym. Rukolę myjemy i osuszamy. Pomidorki oraz winogrona przekrawamy na pół. Parmezan ścieramy na płatki.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Suchą patelnię rozgrzewamy. Każdą część ciasta rozciągamy na możliwie cienki placek i po kolei smażymy na patelni. Gdy z jednej strony chlebek się zarumieni, przewracamy go na drugą stronę i lekko zmniejszamy ogień. Placek podczas smażenia smarujemy sosem śmietanowym, posypujemy odrobiną parmezanu, układamy szynkę i przekładamy flatbread na talerz. W tym czasie na patelnię kładziemy kolejną część ciasta, a już upieczony chlebek dekorujemy rukolą, pomidorkami, winogronami, rozkruszonymi orzechami włoskimi i parmezanem. Wierzch posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Tą samą czynność powtarzamy ze wszystkimi plackami. Podajemy od razu po przygotowaniu.
AUTORKA: EDYTA PRZEKOP (Instagram: Coś Słodkiego - Facebook: Coś Słodkiego)