Flatbread z prosciutto i rukolą



LICZBA PORCJI: 3 porcje

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut + czas wyrastania ciasta

 

FLATBREAD
 

  • - woda letnia 90 ml
  • - świeże drożdże 15 g
  • - cukier 5 g
  • - mąka pszenna pełnoziarnista 100 g
  • - mąka pszenna typ 450 80 g
  • - sól 8 g

DODATKOWO
 

  • - śmietana 30 % 90 ml
  • - serek mascarpone 30 g
  • - zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • - czosnek granulowany ⅓ łyżeczki
  • - prosciutto 90 g
  • - rukola 30 g
  • - pomidorki koktajlowe 120 g
  • - winogrona 60 g
  • - orzech włoski 25 g
  • - parmezan 30 g
  • - świeżo mielony pieprz czarny do podania

 

Do letniej wody wrzucamy rozkruszone drożdże, wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Obie mąki przesiewamy do misy miksera planetarnego, dodajemy sól, wlewamy rozczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto przez 4-5 minut. Możemy również wyrobić ciasto ręcznie, zajmie to wtedy około 15-20 minut. Gotowe przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.

Słodką śmietankę łączymy z mascarpone, ziołami prowansalskimi i czosnkiem granulowanym. Rukolę myjemy i osuszamy. Pomidorki oraz winogrona przekrawamy na pół. Parmezan ścieramy na płatki.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Suchą patelnię rozgrzewamy. Każdą część ciasta rozciągamy na możliwie cienki placek i po kolei smażymy na patelni. Gdy z jednej strony chlebek się zarumieni, przewracamy go na drugą stronę i lekko zmniejszamy ogień. Placek podczas smażenia smarujemy sosem śmietanowym, posypujemy odrobiną parmezanu, układamy szynkę i przekładamy flatbread na talerz. W tym czasie na patelnię kładziemy kolejną część ciasta, a już upieczony chlebek dekorujemy rukolą, pomidorkami, winogronami, rozkruszonymi orzechami włoskimi i parmezanem. Wierzch posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Tą samą czynność powtarzamy ze wszystkimi plackami. Podajemy od razu po przygotowaniu.


AUTORKA: EDYTA PRZEKOP  (Instagram: Coś Słodkiego - Facebook: Coś Słodkiego)

Flatbread z prosciutto i rukolą
Flatbread z prosciutto i rukolą
Flatbread z prosciutto i rukolą