Rigatoni z pesto z pieczonej papryki



SKŁADNIKI:
 

  • - 3 czerwone papryki
  • - 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 50 ml oliwy
  • - sól
  • - 300 g makaronu rigatoni
  • - do podania: oliwa, płatki chilli, parmezan

Papryki pieczemy w 200 stopniach, aż będą czarne. Studzimy, obieramy i blendujemy je z pestkami słonecznika i czosnkiem. 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem makaronu odlewamy pół szklanki wody z garnka.

Odsączony makaron wraz z wodą i pesto przekładamy na patelnię i podgrzewamy aż kluski pokryją się pesto. Podajemy ze świeżo tartym parmezanem i (opcjonalnie) oliwą oraz płatkami chilli.

Smacznego!


AUTORKA: MAGDA KLIMCZAK  (Facebook: daretocook.pl, Instagram: magda_klimczak)

Rigatoni z pesto z pieczonej papryki
Rigatoni z pesto z pieczonej papryki