Rigatoni z pesto z pieczonej papryki
SKŁADNIKI:
- - 3 czerwone papryki
- - 1/3 szklanki pestek słonecznika
- - 2 ząbki czosnku
- - 50 ml oliwy
- - sól
- - 300 g makaronu rigatoni
- - do podania: oliwa, płatki chilli, parmezan
Papryki pieczemy w 200 stopniach, aż będą czarne. Studzimy, obieramy i blendujemy je z pestkami słonecznika i czosnkiem.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem makaronu odlewamy pół szklanki wody z garnka.
Odsączony makaron wraz z wodą i pesto przekładamy na patelnię i podgrzewamy aż kluski pokryją się pesto. Podajemy ze świeżo tartym parmezanem i (opcjonalnie) oliwą oraz płatkami chilli.
Smacznego!
AUTORKA: MAGDA KLIMCZAK (Facebook: daretocook.pl, Instagram: magda_klimczak)